Alapjogokért Központ: Devizahitel-válság balról, megoldás jobbról

hitel, hitelvállalás, hitel vállalás, hitel ügyintézés, hitel felvétel, ügyintézés, illusztráció
Portrait of young bank officer consulting with businesswoman while sitting at office in front of laptop.
Vágólapra másolva!
Napjaink háborús inflációja és jelentős árfolyam-ingadozása ellenére a törlesztőrészletek továbbra is kiszámíthatóak, a kormányzati politikának hála Magyarországnak nem kell szembenéznie egy 2008-ashoz hasonló (hitel)válsággal - írja az Alapjogokért Központ.
Vágólapra másolva!

A balliberális kormányzat jelentősen csökkentette 2003-ban és 2005-ben a forinthitelprogramok mértékét, aminek eredményeként drasztikusan erősödött a devizahitelezés Magyarországon. Az akkori kormány nem vette figyelembe az országban zajló túlfűtött hitelezési folyamatokat, ráadásul Gyurcsány Ferencék a 2006-os választás kampányát és az azt megelőző időszakot is „végighazudták", ahogy arról a volt kormányfő Balatonőszödön beszámolt.

A 2008-as válság kirobbanását követő devizahitel-katasztrófa néhány év alatt 300 ezer családot sodort a közvetlen csőd szélére, mivel tartozásaik exponenciálisan megugrottak. A baloldal képtelen volt kezelni a helyzetet, a probléma gyorsan eszkalálódott.

A Fidesz-KDNP 2010-es kétharmados győzelmét követő egyik első intézkedése a devizahitelek felvételének jelentős szigorítása mellett a hitelfedezeti mutató maximalizálása volt. Egy évvel később a kormányzat lehetővé tette a devizahitel-károsultak számára a devizaalapú hitelek kedvezményes végtörlesztését, illetve árfolyamgátat vezetett be. Ennek köszönhetően 2012-re a devizaalapújelzáloghitel-károsultak 370 milliárd forint megtakarításra tettek szert, mivel 20-30 százalékkal alacsonyabb havi törlesztőrészletet kellett fizetniük.

Végül 2015-ben a kormány és az MNB együttműködésének köszönhetően sikerült kivezetni a devizaalapú hiteleket, ugyanis az akkori hitelállományt forintalapú hitelekre konvertálták át. Ennek eredményeként az adósok nincsenek többé kitéve az árfolyamváltozás kockázatának, havi törlesztőrészleteik sokkal kiszámíthatóbbá váltak.

Bár az MSZP-SZDSZ-kormányok hibái okozta károk sajnos a mai napig hatással vannak a társadalomra, azonban a Fidesz-KDNP előremutató szabályozása (Pl.: a jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató bevezetése) révén a magyar családok nincsenek kitéve egy újabb devizahitel-válságnak.

Sőt, több olyan kormányzati döntés is született az elmúlt időszakban, melyek a háborús infláció és válság negatív hatásaitól védik a lakosságot: ilyennek tekinthetők a különféle árstopokra vonatkozó szabályok, az olajembargóval szembeni határozott kiállás, a hitelmoratórium vagy a rezsicsökkentés is. Ezeket az intézkedéseket a balliberális ellenzék több alkalommal támadta. Gelencsér Ferenc (Momentum-elnök) szerint „a rezsicsökkentés nemlétező fogalom", Jakab Péter (bukott Jobbik-elnök) szerint „a hatósági ár olyan itt, mint halottnak a csók". Tordai Bence pedig korábban úgy fogalmazott, hogy „rá lehet engedni a tényleges piaci árakat a lakosságra".

Napjaink háborús inflációja és jelentős árfolyam-ingadozása ellenére a törlesztőrészletek továbbra is kiszámíthatóak, a kormányzati politikának hála Magyarországnak nem kell szembenéznie egy 2008-ashoz hasonló (hitel)válsággal - írja bejegyzésében az Alapjogokért Központ.