Így próbálják megtéveszteni az embereket a Facebookon a rezsicsökkentéssel kapcsolatban

Vágólapra másolva!
Meglehetősen átverős képpel próbál a rezsicsökkentés ellen hergelni egy Facebook-oldal, úgy próbálja beállítani a meghozott intézkedést, mintha teljesen megszűnt volna a támogatás.  
Vágólapra másolva!

Átverős képpel próbálja megtéveszteni az embereket egy Facebook-oldal a rezsicsökkentéssel kapcsolatban. Az alábbi képen olyan érzésünk van, mintha azt állítanák be veszteségnek, amennyit megspórolnak az emberek.

Minden háztartás ugyebár 210 kilowattóra áramot és 144 köbméter gázt rezsicsökkentett áron kap. Az utóbbi fogyasztás a háztartások háromnegyedére jellemző. A képet nézve pedig olyan érzésünk van, mintha a teljes rezsicsökkentés megszűnt volna.

Forrás: Origo

Az ábra azt a benyomást kelti, mintha a teljes rezsicsökkentés megszűnt volna, pedig az átlagos fogyasztásig érvényesül a kedvezmény. A szöveget olvasva úgy tűnik, mintha mindenkire már a piaci ár vonatkozna, pedig a valóság az, hogy

a rezsicsökkentés továbbra is életben van azoknál is, akik az átlagfogyasztáshoz képest többet használnak,

és a piaci árat a többletfogyasztás után kell kifizetniük.

Tehát, aki többet fogyaszt az átlaghoz képest, az nem fog egyből 50 830 forintos áram és 131 441 forintos gázszámlát fizetni, mert a rezsicsökkentés mostani változása nem azt jelenti, hogy egy kicsi túlfogyasztás esetén így megugranak a számlák.

Csupán a fogyasztott többletért kell piaci árat fizetni.