Márki-Zay Péter pár száz ember előtt tüntetett

MZP, Márki-Zay Péter, tüntetés, tiltakozás, Jászai Mari tér, Budapest, KATA változás, KATA adó, KATA
Vágólapra másolva!
Szombat délután öt órára szervezett tüntetést a baloldal bukott miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter, azonban csak kínosan kevesen, alig néhány százan jelentek meg a rendezvényen. De aki megjelent, az is a rossz szervezésre panaszkodott, és türelmetlenkedett a csúszás miatt. Még a baloldali sajtó is arról számolt be, hogy alig néhányan lézengenek a helyszínen, a tüntetők pedig unják a beszédeket. A felszólalások után a tömeg azonnal oszlani kezdett, egy nagyjából százfős csoport azonban a forgalmat akadályozva vonul körbe a belvárosban.
Vágólapra másolva!
Tüntetők szombaton a Jászai Mari térnél Fotó: Polyák Attila - Origo

Többen nem találták meg a pontos helyszínt, csúszással kezdődtek a beszédek, a rossz szervezés miatt nehézkesen indult szombat délután a megmozdulás, amit Márki-Zay Péter hirdetett meg. Később sem lett sokkal jobb a hangulat, hiszen

csak kínosan kevesen, alig pár százan gyűltek össze a Margit híd pesti hídfőjénél.

A kezdés előtt még a HVG is azon siránkozott, alig néhányan lézengenek a színpad előtt.

Kínosan kevesen vesznek részt Márki-Zay Péter tüntetésén Fotó: Polyák Attila - Origo

Az első beszédek alatt a tömeg látványosan unatkozott, időként némi gyenge tapssal jelezték csak a résztvevők, hogy ott vannak, a legtöbben inkább csak egymással beszélgettek.

Márki-Zay Péter - szokásához híven - zavaros gondolatmenetekkel szidta a kormányt, és olyan erőltetett magabiztossággal beszélt, mintha nem bukott volna hatalmasat az országgyűlési választáson.

Ráadásul sikerült ismét tömegeket megsértenie. A bukott baloldali jelölt ugyanis kijelentette, hogy azok, akik hisznek a Fidesznek „menthetetlenek".

Érdekesség, hogy később „szeretetországról" beszélt, és arról, hogy azokért is kiáll, akik a Fideszre szavaznak – nyilván a „menthetetleneken" kívül.

A tömeg Márki-Zay beszéde után azonnal oszlani kezdett, néhány 10 ember azonban azt skandálva, hogy „Margit híd", a hídra vonult, és a sávokat elállva akadályozta a forgalmat.

A fél-egyórás álldogálás után a nagyjából százfős csoport megindult a körúton, majd az Andrássy útról a Deák tér, Astoria és Blaha Lujza tér érintésével visszatértek a körútra, ahol a forgalmat feltartva tovább vonultak.

Immár napok óta zajlanak kis létszámú demonstrációk Budapesten, amelyek eredetileg a Kata módosítása miatt indultak. Pénteken az Erzsébet hídra hívta a tüntetőket a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, csütörtökön szintén az Erzsébet hídnál tüntettek.

Ahogy már korábban megírtuk, a szervezkedés egyáltalán nem véletlen: először Gyurcsány Ferenc bejelentette, hogy készül, majd ifjúsági tagozatát, a Momentumot kiküldte az utcára. Ezt követően vette át - a civilség álarcában - a tüntetésszervezés hivatalos funkcióit a Kutyapárt és a Márki-Zay-féle mozgalom.