Az ellenzék ott is kikapott, ahol kormánypárti jelölt nem is indult

Vágólapra másolva!
Nincs vége az ellenzék kálváriájának, sem a Fidesz-KDNP sikerszériájának: vasárnap mintegy 11 településen tartottak időközi választásokat. Az eredmények igazolják, hogy a csekély létszámú, főként baloldali politikus mantráitól hangos tüntetések ellenére a közvélemény továbbra is kormánypárti - írja legújabb elemzésében az Alapjogokért Központ. Hozzáteszik, hogy június 26-án 32 kormánypárti indulóból 28 nyert, július 3-án 14 helyen indult Fidesz-KDNP-s jelölt, 9 közülük győzni tudott. Most vasárnap 5 kormánypárti politikusból 4 aratott győzelmet.
Vágólapra másolva!

Az Alapjogokért Központ rávilágít a Facebookon közzétett elemzésében, hogy

  • Esztergomban Varga Krisztián a Fidesz-KDNP támogatásával a leadott szavazatok 85,82 százalékát megszerezve győzött, így nagy fölénnyel utasította maga mögé Méhes Szilvesztert, a Mi Hazánk jelöltjét.
  • Mezőtúron a balliberálisok által támogatott álcivil jelölttel, Fekécs Gáborral (37,18 százalék) szemben is nagyarányú Fidesz-KDNP-győzelem született, ugyanis 2538 (57,85 százalék) szavazattal Szűcs Dániel nyerte a voksolást. A független Nagy István 5 százalékot kapott.
  • Szentendrén is hasonlóképp alakult a szavazás, Szabados András, a Fidesz-KDNP jelöltje, a voksok 65,1 százalékával magabiztos győzelmet aratott a 10. számú választókerületben. Az ellenzékváltó hangulatot jól tükrözi, hogy 2019-ben még fölényes győzelmet arató Puskás Réka, a balliberálisok által támogatott TESZ jelöltje most csak 28,8 százalékot ért el. Bürger Zoltán, az MKKP jelöltje pedig alig 6,1 százalékot tudhatott magáénak.

Azt is kiemelik, hogy

az eredmények magukért beszélnek – álcivil maszk alatt sem képes a baloldal választást nyerni, míg a kormánypárt jelöltjei büszkén vállalhatják politikai értékeiket.

A baloldal egyik utolsó végváraként számontartott Sajószentpéteren – ahol 2006 óta MSZP-s vezetés volt – a baloldali jelölt úgy sem tudott nyerni, hogy nem is volt kormánypárti induló. Geregur József Áron, a DK-MSZP összeborulás jelöltje mindössze 12,1 százalékot kapott, míg a győztes Nagyné Szabados Mária Katalin (független) 30,7 százalékát szerezte meg a szavazatoknak – emelték ki. Arról is írnak, hogy a fennmaradó hét település (Salgótarján, Darnózseli, Jászboldogháza, Kondorfa, Somoskőújfalu, Szilvás és Taktaszada) egyikében sem nyert balliberális jelölt.

A jobboldal demokratikus felhatalmazása tovább erősödött, míg a hazai ellenzéki pártok népszerűtlensége újabb megerősítést kapott.