Közgyűlési kijelentésével Nemény András, Szombathely polgármestere megsértette az egykori közigazgatási államtitkár, Dankó István jóhírnévhez való személyiségi jogát, ami miatt a szocialista politikus a sértettnek 100 ezer forintot fizethet és a perköltség is őt terheli. Az ítélet nem jogerős.

Dankó István, az Országgyűlés alelnökének titkárságvezetője március derekán fordult nyílt levélben Nemény Andráshoz, miután a városvezető a február végi közgyűlési vitában személyét támadta. Szombathely polgármestere a régi városi strand területén tervezett árnyas parkoló ügyében Hende Csabával, a térség országgyűlési képviselőjével történt egyeztetésről számolt be, amikor úgy fogalmazott: „...(Hende Csaba)... hozott egy volt közigazgatási államtitkárt, aki elég kétes hírű volt úgy az anyagok átnézése után, mert láthatóan a hírek szerint saját magának, cégének sikerült egy komoly közbeszerzést intéznie, amikor a Honvédelmi Minisztériumnál volt."

A kijelentés miatt Dankó István március derekán három napon belüli bocsánatkérésre szólította fel Nemény Andrást, ám annak a polgármester nem tett eleget.

Ezért az egykori közigazgatási államtitkár személyiségi jogi pert indított a szocialista politikus ellen, amit dr. Dankó István első fokon, nem jogerősen megnyert. A Szombathelyi Törvényszék július 14-ei ítéletében kimondta: „... az alperes (Nemény András – a szerk.) azzal, hogy a Szombathely MJV 2022. február 24-ei közgyűlésén azt a valótlant tényt híresztelte, hogy a felperes saját magának, cégének egy komoly közbeszerzést intézett, amikor a Honvédelmi Minisztériumnál volt, megsértette a felperes jóhírnévhez fűződő személyiségi jogát."

Nemény AndrássalFotó: Pályi Zsófia [origo]

Elégedett vagyok az ítélettel - mondta el megkeresésünkre dr. Dankó István, aki hozzátette: a polgármester kijelentése azért is valótlan volt, mert soha nem volt cége, és most sincs a tulajdonában semmilyen cég. A közigazgatási szakember szerint politikai okok vezették a polgármestert, amikor vele kapcsolatosan a negatív kijelentését tette, hiszen Czeglédy Csaba (akkor országgyűlésiképviselő-jelölt) és a polgármester által aláírt szándéknyilatkozatról fejtette ki jogi álláspontját, az szerinte ugyanis törvénysértő volt.

Nemény András a közgyűlési kijelentését arra akarta felhasználni, hogy a jogi álláspontomat megkérdőjelezze, hiteltelenítsen, ezzel pedig a város országgyűlési képviselőjének álláspontját komolytalanná tegye – hangsúlyozta Dankó István. A polgármestert elmarasztaló, nem jogerős ítélet szerint Nemény András a Dankó Istvánnak járó 100 ezer forint és kamatai mellett a perköltséget és az illetéket is fizetheti. A városvezetőt ezúttal is a Jobbikhoz köthető Kummer Ügyvédi Iroda képviselte a perben. A szocialista politikus az ítélet kézhez vételétől számított 15 napon belül a Győri Ítélőtáblánál fellebbezhet.