Változik a frakciófinanszírozás és a vagyonnyilatkozati rendszer

GYURCSÁNY Ferenc
Budapest, 2022. május 16. Gyurcsány Ferenc, a DK frakcióvezetője (k) napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. május 16-án. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Átalakította a frakciófinanszírozást és az európai parlamenti (EP-) képviselőkével megegyező vagyonnyilatkozati rendszert vezetett be az országgyűlési képviselőkre vonatkozóan a parlament kedden.
Vágólapra másolva!

Kormánypárti képviselők kezdeményezésére 135 igen, 45 nem szavazattal fogadták el az Országgyűlésről szóló törvény és egyes kapcsolódó törvények módosítását.

A jövőben a működési keret alaptámogatás része a közös listán bejutott frakcióknak nem jár külön-külön, hanem csak a közös lista kapja meg, és az összeg egyenlő arányban oszlik meg a közös listán indult pártok frakciói között. Az egyik előterjesztő, Kocsis Máté (Fidesz) korábban azt mondta, a jogszabály 3 milliárd forintot von el a baloldali pártoktól és 2 milliárd forintot a jobboldali pártoktól.

Vége a baloldal frakciópénzekkel történő trükközésének Forrás: MTI/Illyés Tibor

Nemzetközi intézményekkel folytatott egyeztetésekre hivatkozva igazították a vagyonnyilatkozati rendszert az EP-képviselőkéhez. Augusztus 5-ig kell megtenni az új nyilatkozatot, amelyben már nem kell feltüntetni az ingatlanokat, a nagy értékű ingóságokat, a megtakarításokat, helyette a jövedelmükről és az érdekeltségeikről kell számot adniuk a képviselőknek.