Elviselhetetlen a forróság, 41 fok is lehet, ez már mindenkinek életveszélyes

hőség, forróság, illusztráció, budapest, szabadság tér,
Vágólapra másolva!
A napokban tetőzik a kánikula az időjárási előrejelzések szerint. Akár a 41 fokot is elérheti a hőmérséklet, amely megterhelő lehet az ember számára. Dr. Bodócsi Réka belgyógyász szakorvos beszélt az Origónak arról, mi történhet a szervezetben ilyen melegben, de azt is elmondjuk, mit javasol a Nemzeti Népegészségügyi Központ a hőguta ellen, mit üzen a MÁV az utasaianak, és hol osztanak ingyen vizet az országban.
Vágólapra másolva!

Ahogy írtuk, a Köpönyeg.hu előrejelzése szerint ma eleinte fátyol-majd késő délutántól gomolyfelhők is megjelennek a napsütés mellett. Estefelé az északi tájakon előfordulhat zivatar, zápor.

33 és 40 fok közötti országos hőség,

több helyen forróság lesz. Az északias szél csak néha élénkülhet meg.

egy fiú a Szabadság téri szökőkútnál Fotó: Csudai Sándor - Origo

Szombaton késő délutánig sok napsütés várható, majd északnyugat felől megnövekszik a felhőzet, és eleinte északnyugaton, majd estétől máshol is elszórtan alakulhat ki zápor, zivatar.

Tetőzik az extrém hőség: 35 és 41 fok között alakul a hőmérséklet.

Estétől megerősödik az északnyugati szél.

Egy nő élvezi a szőkőkút hűsítő vizét a kánikulában a budapesti Szabadság téren 2022. július 20-án Fotó: Csudai Sándor - Origo

Vasárnap reggel csökken a felhőzet, és napos, gomolyfelhős idő alakul ki. Már nem lesz csapadék. Délelőtt még élénk lesz az északnyugati légmozgás.

30-37 fokos kánikula várható,

csak pár fokos felfrissülést hoz a gyenge hidegfront.

Hétfőn és kedden továbbra is sok napsütés, igazi strandidő valószínű. Csupán kedden estétől lehet néhol zivatar.

tartósan 33-38 fokos meleg ígérkezik.

Hőségriasztást adtak ki

Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlását figyelembe véve a július 20-a 00.00 órától 2022. július 23-a 24.00 óráig érvényben lévő harmadfokú hőségriasztást július 26-a 24:00 óráig az ország egész területére vonatkozóan meghosszabbítja.

A legmagasabb fokú hőségriasztás van érvényben.

Közleményükben azt írják, harmadfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri vagy akár meghaladja a 27 Celsius-fokot, ami most adott.

Fiatal férfi fut át a Szabadság téri szökőkúton Fotó: Csudai Sándor - Origo

"Tartósan 30 fok feletti nappali hőmérsékletben szerveztünk nagy igénybevételnek van kitéve. Hőség
hatására a perifériás erek kitágulnak, ami a szokásosnál is jobban terheli a szívet. Míg az egészségesek könnyebben alkalmazkodnak a meleghez, addig

különösen veszélyes a csecsemőkre, kisgyermekekre, szívbetegekre, magas vérnyomásban szenvedőkre, 65 évnél idősebbekre.

Az ő esetükben fontos, hogy elegendő folyadékot fogyasszanak, legmelegebb napsütéses órákban ne
tartózkodjanak a napon. Ha a szervezet huzamosabb ideig ki van téve magas hőmérsékletnek, a hőháztartás felborulhat, melynek kapcsán az alábbi tünetek jelentkezhetnek: szédülés, gyengeség, fejfájás, izomgörcsök, alvás-és koncentrációzavar, ödémásodás. Továbbá megnő az embólia és a szívinfarktus kockázata, erősödik a gyulladási hajlam, például a lappangó gyulladások is belobbanhatnak" - fogalmazott dr. Bodócsi Réka belgyógyász szakorvos, majd hozzátette, melyek a hosszan tartó hőség esetén leggyakrabban kialakuló állapotok.

A doktornő szerint ilyenkor kiszáradhatunk, mert az izzadás folyadék- és elektrolit vesztéssel jár, ami pótlás nélkül kiszáradáshoz vezet, napszúrást kaphatunk, amelynek a tünetei abból adódnak, hogy a szervezet egyre kevésbé képes fenntartani a megfelelő belső hőmérsékletet, de akár hőkollapszus is előfordulhat, vagyis el is ájulhatunk a nagy meleg miatt.

Így kerülhetjük el a hőgutát

"A hőség a vízháztartását könnyen felboríthatja, különösen azoknál, akik rendszersen vízhajtót szednek, ezért nagyon fontos a folyadékpótlás, amivel nem szabad megvárni a szomjúságérzet megjelenését.

Nem javasolt alkohol és magas cukortaratlmú italok fogyasztása, mert azok vizet vonnak el a szervezetből.

A koffeintartalmú italok meg vízhajtó hatásúak. Forró napokon a szerveztünk eneregiaszükséglete körülbelül 10-15%-kal csökken. Javasolt naponta többször enni kisebb mennyiségeket. A kalória- és zsírdús ételek fogyasztása fokozza az izazdást és a rossz közérzetet, ezért ezeket kerülni javasolt" - tette hozzá Dr. Bodócsi Réka.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság is arra kéri az embereket,

hogy a nagy melegben fokozottan ügyeljenek a folyadékbevitelre, 11 és 15 óra között pedig mindenki, a fesztiválokon, szabadtéri rendezvényeken szórakozók is lehetőség szerint húzódjanak árnyékba.

Közleményükben kiemelik, hogy a szabadtéren dolgozók, illetve a szabadtéri rendezvényeken szórakozók

bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen.

A kánikulában futni, kerékpározni csak a reggel vagy este ajánlott. Aki mégis biciklis túra mellett dönt a hétvégén, viseljen kalapot, sapkát, álljon meg a közterületi nyomós kutaknál, hűtse csuklóját, tarkóját, vizezze be a pólóját!

"Egyre több helyen találhatunk hűsítő párakaput, éljünk ezek jótékony hatásával. Amennyiben otthon nincs lehetőség a lakás hűtésére, ajánlott testünk felfrissítése céljából langyos zuhanyt venni" - fogalmaztak.

Ne hagyjon gyereket, állatot a parkoló autóban!

De nem csak a szabadban, még az autóban ülők is veszélybe kerülhetnek.

- fogalmaztak az NNK közleményében, egy másikban pedig azt írták, öngyújtót, sprayt, oldószereket, hígítókat, alkoholtartalmú fertőtlenítőket sem szabad ilyen időben az autóban hagyni. Kitértek arra, hogy a nagy melegben megnő a szén-monoxid kialakulásának a veszélye is, mert a kéményben légdugó alakulhat ki. Az oda beszorult hideg levegő miatt pedig a vízmelegítéskor keletkező füstgáz visszaáramolhat a lakásba, ami tragédiához vezethet.

Azt írják, ahol nyílt égésterű vízmelegítőt használnak, ott tanácsos szén-monoxid-érzékelőt elhelyezni az ilyen esetek elkerülése érdekében.

A hőség és a szárazság miatt naponta átlagosan száz tűz keletkezik erdőkben, mezőkön, gabonatáblákon, némelyik több száz hektáron pusztít. A hatalmas tüzek megfékezésén több száz tűzoltó napokon keresztül dolgozik. A leégett terület nagysága tízszerese a tavalyinak. A nagy szárazság miatt az NNK közleményében arra kérnek mindenkit, hogy senki se gyújtson tüzet.

De a rendkívüli hőség a vasúti közlekedésre, így a vonattal utazókra is kihat.

A MÁV közleménye szerint a hőtágulás hatására a vágányokban, felsővezetékekben káros anyagfeszültség keletkezik, ezért ilyen időben folyamatosan figyelik a pályahálózatot, mérik a sínhőmérsékletet, és szükség esetén sebességkorlátozásokat vezetnek be, ami hosszabb menetidőkhöz vezet.

- foglamaztak.

Arra kérik az utasokat, hogy a hétvégén csak a legszükségesebb esetben induljanak útnak,

és ha mégis így tesznek, feltétlenül tájékozódjanak a fennálló forgalmi helyzetről a MÁV internetes és közösségi oldalain, a vasúttársaság ügyfélszolgálatánál, a MÁVDIREKT-nél.

Vizet osztanak

A MÁV-START a hőségriasztás ideje alatt, július 20 óta, naponta a nagyobb fővárosi pályaudvarokon és a nagyobb vidéki vasútállomásokon is ásványvizet ad az utasainak. Budapesten a Nyugati, a Keleti, a Déli pályaudvaron, továbbá vidéken a miskolci, debreceni, nyíregyházi, békéscsabai, szegedi, kecskeméti, szolnoki, győri, pécsi, nagykanizsai, siófoki, fonyódi, tapolcai, veszprémi, zalaegerszegi és a celldömölki állomáson kaphatnak díjmentesen vizet a vonatokra várakozók.

egy utas vizet vesz magához a Keleti pályaudvaron ingyen elvihető palackokból 2022. július 20-án Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az ásványvizet a vasúttársaság 10 és 17 óra között osztja, amíg az időjárás ezt szükségessé teszi.

Ezen felül munkanapokon a Volánbusz 12 és 14 óra között a megyeszékhelyeken a nagyobb forgalmat lebonyolító autóbusz-állomásokon is ugyanezt teszi. Békéscsabán, Budapesten a Népliget autóbusz-állomáson, Debrecenben, Egerben, Győrben, Kaposváron, Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsen, Salgótarjánban, Szegeden, Székesfehérváron, Szekszárdon, Szolnokon, Szombathelyen, Tatabányán, Veszprémben és Zalaegerszegen is osztanak vizet a kánikulában.