Varga Judit Tusványoson: A válság valós problémák felé irányíthatja az EU jövőjéről szóló vitát

KELEMEN Hunor; VARGA Judit
Tusnádfürdő, 2022. július 22. Varga Judit igazságügyi miniszter (k), mellette Kelemen Hunor, Románia miniszterelnök-helyettese, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke (b) és Gát Ákos Bence, a Danube Institute kommunikációs és külkapcsolati vezetője a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban tartott pódiumbeszélgetésen az erdélyi Tusnádfürdőn 2022. július 22-én. MTI/Veres Nándor
Vágólapra másolva!
"Azt javasoljuk, hogy erősítsük meg úgy az EU-s szerződéseket, tegyük még világosabbá, melyek a választóvonalak a közösen gyakorolt hatáskörterület és a nemzeti önrendelkezés területei között" – mondta Varga Judit pénteken Tusnádfürdőn Az Európai Unió jövőképe című pódiumbeszélgetésen. Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke szerint az EU megújulása nem korlátozódhat hatalomtechnikai kérdésekre - írja a Magyar nemzet.
Vágólapra másolva!

– nyilatkozta Varga Judit pénteken Tusnádfürdőn Az Európai Unió jövőképe című pódiumbeszélgetésen.

Választóvonalak a közös és a nemzeti területek között

Magyarország igazságügyi minisztere elmondta, a magyar kormány azt javasolja, hogy „erősítsük meg úgy az EU-s szerződéseket, hogy tegyük még világosabbá, melyek a választóvonalak a közösen gyakorolt hatáskörterület és a nemzeti önrendelkezés területei között". A tárcavezető szerint az, hogy

mit nevezünk családnak, mit gondolunk a bevándorlásról, mit gondolunk saját kulturális gyökereinkről, az a nemzeti önrendelkezés hatáskörében kellene, hogy maradjon.

Míg a közösen gyakorolt hatáskörterület lehetne például egy közös európai hadsereg irányítása. A liberális többség ezt egy másik irányba szeretné módosítani. Szeretnék eltörölni azt a lehetőséget, hogy amikor már az elemi nemzeti érdekek sérülnek, akkor egy ország vétózhasson - írja a Magyar Nemzet

"Itt szeretném leszögezni, téves az a terminológia, amely folyamatosan vétójogot emleget. Ráadásul a vétó ilyen negatív kontextusba helyezve úgy tűnik, mintha egy állandó akadékoskodást jelentene. A szerződések, amelyekhez mi csatlakoztunk, arról szólnak, hogy van egy konszenzusra törekvő döntéshozatali kultúra az Európai Unióban."

Eszerint eleve csak olyan javaslat kerülhet az asztalra, amelyben a javaslattevő mindenkivel egyeztetett, és mindenki érdekét figyelembe vette

– magyarázta Varga Judit. A miniszter szerint Magyarország szerencséje az erős politikai legitimáció. Ilyet Lengyelország tudhat még a magáénak. A tárcavezető úgy véli, nem véletlen, hogy ezzel a két országgal van problémája az uniónak.

Varga Judit igazságügyi miniszter (k), mellette Kelemen Hunor, Románia miniszterelnök-helyettese, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke (b) és Gát Ákos Bence, a Danube Institute kommunikációs és külkapcsolati vezetője a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban tartott pódiumbeszélgetésen az erdélyi Tusnádfürdőn 2022. július 22-én. Forrás: MTI/Veres Nándor


– részletezte. Varga Judit szerint az ukrajnai háború és az energiaválság által kialakuló recessziós hangulat lehetővé teszi, hogy az Európai Unió jövőjéről szóló vita a valós problémák felé kanyarodjon.

Szorosabb együttműködés vagy szétzúzás

Kelemen Hunor szerint az EU politikai elitje hatalomtechnikai döntéseket tol előtérbe, amikor a konszenzusos döntéshozatal elvetését próbálja elfogadtatni. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke úgy gondolja, az EU megújulása nem korlátozódhat csakis hatalomtechnikai kérdésekre.

– fogalmazott.

Azt sem tartotta elfogadhatónak, hogy nemzetek fölötti pártlistákra lehessen szavazni az EP-választásokon, és a „dublini szavazó mondjon véleményt a kézdivásárhelyi jelöltről".

Kelemen Hunor azt is hozzátette, ha módosítják az EU-szerződést, az új szerződésnek perspektívát kell nyújtania az őshonos nemzeti kisebbségek számára is. A politikus szerint az ukrajnai háború vagy szorosabb együttműködésre kényszeríti az EU-t, vagy teljesen szétzúzza.