Orbán Viktor: Egyetlen feladatunk van a magyar baloldallal szemben: ellenzékben kell őket tartani

Orbán Viktor miniszterelnök,Tusnádfürdő, 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdőn,
Tusnádfürdő, 2022. július 23. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök előadást tart a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdőn 2022. július 23-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vágólapra másolva!
A hétvégén a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban lakók kérdéseire válaszolt Orbán Viktor miniszterelnök Tusnádfürdőn, amelyet a Miniszterelnöki Kabinetiroda tett közzé - írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Az elsivatagosodással kapcsolatos kérdésre Orbán Viktor úgy fogalmazott: Magyarországnak egy fantasztikus, a világon egyedülálló génbankja van, és folyamatosan tudunk nemesíteni és fejleszteni a változó hőmérséklethez, illetve időjáráshoz alkalmazkodó vetőmagokat. Kiemelte:

Orbán Viktor miniszterelnök előadást tart a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdőn, 2022. július 23-án. Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Arra a kérdésre, miszerint mikor lesz vége a háborúnak, a miniszterelnök szerint akkor, ha az amerikaiak meg az oroszok megegyeznek. A finn–svéd NATO-tagság ratifikálásával kapcsolatban hangsúlyozta: most még vizsgálják a törökök aggályait, ősszel tárgyalja majd a parlament ezt a ratifikálandó szerződést. A miniszterelnök a Volvo beruházásáról feltett kérdésre kifejtette: A Volvót a kínaiak megvették a svédektől. Mint mondta, ezt már kevesen tudják, de a kínai térfoglalás leginkább úgy történik, hogy megveszik a gyárakat. – Egy beruházást terveztek, a szlovákokkal futottunk végül versenyt, minden beruházásért meg kell harcolni. Tehát ez egy nagyon nagy csata. Szijjártó Péter, akiről nem hiszem, hogy azt mondhatnánk, hogy meg szokott ijedni a saját árnyékától, ő szokott hadakozni ezekben az ügyekben, és csapásokat adunk, csapásokat kapunk; van, amikor mi nyerünk, van, amikor más – hangsúlyozta Orbán Viktor. Hozzátette: A Volvo-ügyben úgy látja, hogy a szlovákok talán már nyertek is. – Ezzel szemben, mondjuk, a Mercedes-gyárat tegnap bejelentettük, ott meg mi nyertünk – emelte ki a miniszterelnök.

Arra a kérdésre, miszerint van-e bármilyen tervük a magyar ellenzékkel, Orbán Viktor kifejtette: remek ötletek vannak, amiket most nem mondana el, mert minden jó valamire, de – mint mondta – ha komolyan beszélünk erről a dologról, akkor sok reményt ehhez nem érdemes fűznünk.

– emelte ki a miniszterelnök.

Mint hangsúlyozta: „Amikor életről meg szabadságról gondolkodunk, akkor mi egy életfát látunk magunk előtt. Az életfának az a lényege, hogy a gyökérzete tükrözi a lombozatát. És hogyha a gyökérzete kisebb lesz, mint a lombozata, a fa elpusztul, kidől. És ezért nemcsak a lombozatával foglalkozunk, hanem foglalkozunk a gyökérzetével is. Ez a kultúra, a nyelv, a gyerek, ezek a dolgok vannak ott." Ugyanakkor szerinte a baloldalnak nem ilyen képe van a szabad magyar életről, ők kifejezetten azon dolgoznak, hogy elvágják a gyökérzet életet adó ágait. Mint kifejtette:

Ezért nagyon vigyázni kell a magyar baloldallal, mert ha kormányra kerülnek, akkor megvalósítják azokat az elképzeléseket, ami a gender, a bevándorlás, az államosítás; számos olyan dolgot fognak megvalósítani, amelyek nem növeszteni és erősíteni fogják ezt a magyar életfát, a határon túli magyarokról való lemondást, az például egy gyökérzetritkítás, sorolhatnám ezeket tovább.

– Egyetlen feladatunk van a magyar baloldallal szemben, és az egyben kötelességünk is: ellenzékben kell őket tartani, ameddig csak lehet – emelte ki a miniszterelnök.

Gyerekvállalás kérdésében Orbán Viktor kiemelte a nemzeti megmaradás hét törvénye közül azt, amely szerint „minden magyar gyermek újabb őrhely".

Kiemelte a miniszterelnök azt is, hogy Kárpátalja ügyében hosszú fejtegetések helyett csak annyit mondana, hogy rendben leszünk.

Ami a Felvidéket illeti, azt tudom mondani, hogy össze kellene fogni

– hangsúlyozta Orbán Viktor.

Hozzátette:

miután bonyolult idők jönnek, amit talán a szavaimból is kiérezhettek, most bajtársiasságra van szükség, most összefogásra van szükség, most egységre van szükség,

és – mint mondta – nem kell mindenkinek katonának lennie, elég, ha mindenki katonaként gondolkodik.