Minden lehetséges jogszabályt megsértett Tordai Bence a luxusvillája építésekor

KATA, tüntetés, változtatás, KATA adózás változás, miatti, tiltakozás, demonstráció, futár, futárok, Budapest, 2022.07.18., hétfő, Kossuth tér
Tordai Bence
Vágólapra másolva!
Tordai Bence folyamatosan mellébeszél, próbálja azt állítani, hogy semmiféle bejelentési kötelezettsége nem volt a budai luxusvillájának építésekor, valójában világosan kiderül a vonatkozó kormányrendeletből, hogy a Párbeszéd politikusa nem mond igazat – írja a PestiSrácok.hu. A PS kiderítette: az építési szabályok szerint lakhatási engedélyt sem kaphat az új villára. Ahogy arról az Origo már több alkalommal beszámolt: a baloldali politikust a nyilvánosságra került, az építés fázisait nyomon követő úgynevezett e-napló buktatta le. Az építkezési napló szerint a régi parasztházat teljesen elbontották és egy új háznak ástak géppel vadonatúj alapokat. Ezt azonban nem tehették volna meg, így a ház engedély nélküli, illegális építkezésnek minősül, és mint ilyet, egyértelműen le kell bontani. Magyarán: a meglévő engedélye értelmében Tordai csak felújíthatta volna a régi parasztházat, újat nem építhetett volna a helyére.
Vágólapra másolva!

Tordai Bence engedély nélküli építkezésével kapcsolatban a PestiSrácok mutatta meg a legfontosabb szabályt, a 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 1. mellékletének 1a. pontját.

Tordai Bence papíron ezt a parasztházat újította fel Forrás: Metropol

Az építkezés idején, valamint azóta is hatályos jogszabály ugyanis világosan felsorolja, milyen építkezési formákhoz nem szükségeltetik engedély. Ezek közül kiemelkedik ez a pont:

Meglévő építmény hasznos alapterületet nem növelő bővítése, kivéve a lapostetős épület magastetővel történő bővítését.

Ez azt jelenti, hogy ugyan léteznek olyan bővítési eljárások, amelyekhez nem szükséges építési engedély, azonban

a Tordai-féle építkezés nem ebbe a kategóriába esik.

Tordai nyugodtan építhetett volna garázst, esetleg egy tárolót a meglévő parasztház mellé, ehelyett azonban – az építési e-napló szerint – teljesen elbontották a régi házat és géppel ástak ki alapot az új háznak. Ráadásul egy felső szintet is húztak az épületre, vagyis az új épület a régi alapok megtartása mellett is jelentősen növekedett (volna) a hasznos alapterületét illetően.

Az új ingatlanról készült felülnézeti képről pedig az is világosan látszik, hogy annak alaprajza nem követi a földhivatali nyilvántartásban szereplő épület körvonalát, ami miatt nyilvánvaló, hogy ténylegesen is új alap készülhetett a lakáshoz – vagyis hatósági értelemben (is) egy teljesen új épület létesülhetett.

Ilyen luxusvilla épült a kis parasztház helyére Forrás: Metropol

Az pedig, hogy a sajtóhírek szerint még a régi alap helyét sem sikerült eltalálni az új építkezésnél, csak további bizonyítékot szolgáltat annak kapcsán, hogy teljesen új ingatlan létesülhetett.

Miért játszotta ki Tordai a jogszabályokat?

A pontos választ valószínűleg csak Tordai Bence tudja, ő azonban igencsak szűkszavú maradt a témában. Egy dolgot azonban érdemes megjegyezni: a Kerületi Építési Szabályzat (KÉSZ) szerint azon a részen, ahol Tordai építkezett,

csak a kialakítható legkisebb telekterület másfélszeresét meghaladó méretű telken lehet két főrendeltetésű ingatlant (esetünkben lakóingatlant) építeni.

Csakhogy Tordaiék telke ezt a méretet nem éri el, a telken pedig a kerület oldalán megtalálható földhivatali térképmásolat szerint – amely a mindenki számára elérhető KÉSZ egyik melléklete – egy másik lakóépület is áll.

Vagyis azzal, hogy – az építési napló szerint – Tordaiék új alapot ástak, majd építkezésbe kezdtek, legalábbis kétségessé vált annak a lehetősége, hogy egyáltalán az építkezés megkezdésekor hatályos általános építési jogszabályok, valamint a kerület, az önkormányzat egyedi szabályai lehetővé teszik-e a használatbavételi engedély megszerzését.

Másképp fogalmazva:

az önkormányzati szabályok már az építkezés kezdetekor lehetetlenné tették a telken álló parasztház lebontását és újraépítését.

Ez két dolog miatt is fontos, egyrészt

Tordai Bence megszegte a kerületi építkezési előírásokat, másrészt felmerül annak a gyanúja, hogy ha valóban nem lehetett volna oda építkezni, akkor a baloldali politikus áron alul szerezhette meg az ingatlant.

Az ügyben a PestiSrácok megkereste a Fővárosi Kormányhivatalt is, azonban csupán annyit jeleztek, hogy „az érintett ügyben a tényállás tisztázása folyamatban van".

Tordai Bence luxusvillája Forrás: Metropol

A PS a téma kapcsán megszólaltatta Gór Csaba ügyvédet, a II. kerületi Fidesz frakcióvezetőjét. Gór Csaba megerősítette, hogy Tordai Bence egy régi parasztház felújítására adott be kérelmet, amivel semmi gond nem lenne. Azonban az e-napló alapján az történt, hogy a baloldali politikus a régi parasztházat lebontotta és új alapokra más házat épített azon a telken, ahová nem lett volna szabad építkezni.

Gór Csaba felhívta rá a figyelmet: Tordai Bence folyamatosan tagad, de állításait semmiféle bizonyítékkal nem támasztja alá.

Magyarán:

a baloldali politikus nem mutatott be olyan bizonyítékot, amely cáfolná az e-naplóban leírtakat.

Gór álláspontja szerint Tordai akkor járt volna el korrekten, ha a parasztházat ténylegesen felújította volna és nem más épületet emelt volna oda. A Fidesz frakcióvezetője szerint a sajtó által emlegetett 150 millió érték a villa esetében helytálló lehet, hiszen a környéken ilyen árak vannak.

Gór Csaba PS-nek adott interjúja alább tekinthető meg:

A Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz került Tordai Bence villabotránya

Ahogy arról az Origo korábban beszámolt, a Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz került Tordai Bence villabotránya – derült ki a Mediaworks Hírcentruma által megszerzett hatósági határozatból. Az ügyben tett feljelentést már az ügyészség vizsgálta, a vádhatóság ugyanakkor úgy döntött:

ELSŐ KÖRBEN AZ ENGEDÉLYEZÉSI FELADATOKKAL KAPCSOLATBAN ELJÁRT SZEMÉLYEK FELELŐSSÉGÉT KELL VIZSGÁLNI. EZUTÁN VEHETIK ELŐ TORDAIT.

A II. kerület baloldali polgármestere elhatárolódott Tordaitól

Őrsi Gergely (MSZP) a Mediaworks Hírcentrumnak megerősítette, hogy szerinte az építési szabályok mindenkire vonatkoznak, azok megkerülését pedig szankcionálni szükséges. Arra a kérdésre viszont, hogy szerinte le kellene-e mondania Tordai Bencének, mellébeszélésbe kezdett:

Valószínűleg le kell bontani Tordai luxusvilláját

Ha bebizonyosodik, hogy

A HÁZ ENGEDÉLY NÉLKÜLI, ILLEGÁLIS ÉPÍTKEZÉSNEK MINŐSÜL, ÉS MINT ILYET, EGYÉRTELMŰEN LE KELL BONTANI.

Márpedig a felvételeken jól látható, hogy az új ház nem a régi helyén van.

ÍGY NEM LEHET FELÚJÍTÁS, ÍGY NEM IS LEHETETT RÁ ENGEDÉLY. VAGYIS A BONTÁST EL KELL RENDELNI.