Fekete-Győr András az utolsó pillanatban még kivett több millió forintot a Momentumból

Vágólapra másolva!
Fekete-Győr András közvetlenül azelőtt, hogy párttársai leváltották volna a Momentum parlamenti frakcióvezetői tisztségéről, adott egy megbízást egyik közeli barátja cégének – derül ki a Kontra.hu tényfeltáró cikkéből. A bukott pártelnök június elején havi 7,6 millió, összesen 23 millió forintért bízta meg kommunikációs feladatokkal, tanácsadással, és parlamenti felszólalások megírásával az Agenda Setting Kft.-t, azt a céget, melyet az egyik legjobb barátja, Papp Gergő vezet és tulajdonol, egy személyben. A megbízás három hónapra, június elejétől augusztus végéig szól, amit aztán a felek június végén módosítottak. A megbízás összegét 23 millió forintról 19 millióra csökkentették, így végül havi 6,3 milliót vihet haza. Papp Gergő korábban a Momentum kommunikációs igazgatója volt és politikusként – Fekete-Győr András társaságában – betört az Origo szerkesztőségébe.
Vágólapra másolva!

„Véget kell vetnünk a Fidesz által megtestesített haveri uralomnak" – ezt mantrázta Fekete-Győr éveken keresztül.

Fekete-Győr András Fotó: Koncz Márton - Origo

A valóságban azonban csak arra törkedtek, hogy haveri cégeknek juttassanak pénzeket. Ezt kiválóan példázza a Kontra által feltárt legutóbbi eset.

Mint ismert, a Momentum áprilisban bejutott az Országgyűlésbe, ami egyúttal azt is jelentette:

az eddiginél jóval több állami támogatáshoz jutottak. Egész pontosan évente 236 millió forinttal gazdagodnak a központi költségvetésből. Fontos leszögezni, hogy ez a 236 millió forint teljes egészében adófizetői pénz.

A parlament hivatalos oldalán elérhető információk szerint az akkor még a Momentum képviselőcsoportját vezető Fekete-Győr András nyitotta meg a pénzcsapokat:

a bukott pártelnök június elején havi 7,6 millió, összesen 23 millió forintért bízta meg kommunikációs feladatokkal, tanácsadással, és parlamenti felszólalások megírásával az Agenda Setting Kft.-t. Azt a céget, melyet az egyik legjobb barátja, Papp Gergő vezet és tulajdonol, egy személyben.

A megbízás három hónapra, június elejétől augusztus végéig szól, amit aztán a felek június végén módosítottak.

A megbízás összegét 23 millió forintról 19 millióra csökkentették úgy, hogy a feladatok nem változtak.

Ennek ellenére Pappnak nincs oka a szomorkodásra: így is havonta több mint 6 millió forintot vihet haza.

A csepeli székhelyű Agenda Setting Kft.-t egyébként nem sokkal a parlamenti választások előtt, tavaly márciusban alapította meg, így erős a gyanú arra nézve, hogy azt célzottan a párt körüli pénzek lehorgászására hozta létre.

A kommunikációval és PR-ral foglalkozó vállalkozás egyébként nem megy rosszul: kilenc hónap alatt 11,6 millió forintnyi bevételt termelt, amiből több mint 2 millió forint volt a tiszta haszon.

Közel sem véletlen, hogy Papphoz vándoroltak a Momentum-frakció első közpénzmilliói, hiszen Fekete-Győr Andrással régi barátok és párton belüli szövetségesek. A fiatal politikus 2017 decemberéig a szervezet kommunikációs igazgatója volt, hogy aztán botrányos körülmények között távozzon posztjáról. Ő írta azt a levelet, amely a párt legnagyobb válságához vezetett:

többek között azt állította, hogy hatalmas a feszültség a soraikban, Soproni Tamás, akkori alelnök nyíltan át akarja venni a hatalmat Fekete-Győr Andrástól.

Sőt, arról is írt, hogy Soproni és párja, Orosz Anna egymást zsarolják érzelmileg az elnökségben, ami gyakorlatilag megbénítja a működésüket.

Nem mellesleg Papp tagja volt annak a különítménynek, amelyik betört az Origo szerkesztőségébe.

A Kontra pártbeli forrásai egyértelműen Fekete-Győrhöz kötik Pappot, aki később a pártvezetésnek köszönhetően lépett be újra a Momentumba. Visszatérését erőteljesen kritizálta Soproni, 2019 márciusában egy Facebook-kommentben azt írta:

Forrás: Origo

Az akkori botrányról az Origo itt számolt be részletesen.

A történetben egyébként az is érdekes, hogy

pár nappal a szerződés-módosítás után Fekete-Győr Andrást leváltották a Momentum-frakció éléről.

Ahogy azonban a fentiek mutatják, utolsó döntéseinek egyikeként sikerült még pár milliót kiszerveznie régi barátjának.