Molnár esetleges kizárása kiváló „casus bellit" jelenthetne Jakab Péternek a Jobbikkal való végleges szakításra, egy esetleges új politikai párt megalapítására – jelentette ki az Origónak adott interjúban Erdős Gergely. A Századvég Alapítvány Politikai Elemzések Központjának elemzője leszögezte: a Jobbik új vezetése hetek óta „tolja ki" Jakabot a pártból, aki szemmel láthatóan csak a megfelelő pillanatra vár, hogy minél erősebben és felkészültebben távozhasson, illetve hogy a lehető legnagyobb szeletet hasíthassa ki a Jobbikból.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy a Molnár Enikő által pár hete írt belső levél a volt kabinetfőnök vesztét jelentheti, a pártvezetés ugyanis kizárná a Jobbikból Jakab Péter bizalmasát. Ön szerint a pártvezetés ki fogja zárni sorai közül Molnár Enikőt?

A pártpolitizálás, illetve általánosságban a politikai munka megkövetel egy bizonyos szintű fegyelmezettséget, valamint lojalitást a párt közössége felé, amely értelemszerűen nem pusztán a politikusokkal, hanem a párt valamennyi tagjával szemben alapvető követelmény. Ezek az elvárások tekinthetők a pártszerű működés alapjának.

A Jobbik vezetésének legitim indoka lehet Molnár Enikő kizárására (illetve Molnár önkéntes távozására is mutatkozik esély), hiszen a párt belügyeinek „kiteregetése" olyan bizalomvesztésről árulkodik, ami ellehetetleníti a jövőbeli közös munkát.

Másképpen fogalmazva:

egyik félnek sem fűződik érdeke az együttműködés folytatására.

A portál információi szerint Molnár kizárásával két legyet ütnének egy csapásra, mert reményeik szerint Jakab önként követné őt. Van ennek esélye?

Molnár Enikő Jakab Péter legfőbb és nélkülözhetetlen szövetségese. Alappal feltételezhetjük továbbá, hogy Jakab politikai lépéseinek, személyes politikai karakterének alakításában már hosszú ideje nagyobb szerepet játszott az egykori kabinetfőnök, mint ahogyan ez a külső szemlélők számára látható volt. Azt sem szabad elfelejteni, hogy

Molnár esetleges kizárása kiváló „casus bellit" jelenthetne Jakab Péternek a Jobbikkal való végleges szakításra, egy esetleges új politikai párt megalapítására.

Jakab Péter és Molnár Enikő együtt távozhatnak a JobbikbólForrás: Metropol

A Jobbik régóta válságban van, és a kiszivárgott belső levelezés szerint Gyöngyösi Márton azt kérte Jakabtól, hogy pihenjen, két év múlva számít rá a kampányban, addig stratégiai csendet kér tőle. Ön szerint eleget tesz ennek a kérésnek Jakab Péter, ha erre sor kerül?

Egy olyan impulzív, saját magát előszeretettel a középpontba helyező közéleti szereplőnek, mint Jakab Péter, a „stratégiai csend" egyet jelent a politikai halállal, ezért ez nem követhető út számára.  

Gyöngyösi Márton vagy szándékosan támasztott elfogadhatatlan feltételeket, hogy ezzel bírja önkéntes távozásra Jakabot, vagy javaslatai megfogalmazásánál egyszerűen nem vette figyelembe a politikai realitásokat.

Jakab Péter még tavaly bukott le szeretőjévelForrás: Facebook

A Jobbikon belülről olyan forgatókönyv is kiszivárgott, miszerint Jakab Péter csak frakcióvezetői engedéllyel szólalhatna fel a jövőben a Parlamentben. Ismerve Jakab parlamenti stílusát, ön szerint hogyan kezelné ezt a volt Jobbik-elnök?

A Jobbik új vezetése hetek óta „tolja ki" Jakabot a pártból, aki szemmel láthatóan csak a megfelelő pillanatra vár, hogy minél erősebben és felkészültebben távozhasson, illetve hogy a lehető legnagyobb szeletet hasíthassa ki a Jobbikból.

Molnár Enikő, Jakab Péter egykori BKV-ellenőr szeretője, akit sokan csak „mamuszosként” emlegetnek kedvenc viselete miattForrás: Metropol

Jakab számára a felszólalási lehetőségeinek korlátozása legfeljebb akkor lenne elfogadható, ha a politikai ambíciói szinte teljes feladása mellett döntene. Ezzel szemben a jelek egyértelműen abba az irányba mutatnak, hogy Jakab Péter a számára kellemetlenné és ellenségessé vált politikai közeget (tehát a Jobbikot) lecserélje egy olyan közösségre, ahol a saját szabályai szerint folytathatja a politikai karrierjének építését.