Jakab István: Igen komoly aszálykárokat szenved el az ország

JAKAB István
Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) elnöke.
Vágólapra másolva!
Jakab István, az országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke a Heti TV Pirkadat című műsorában beszélt a magyar agráriumról, az aszályról és a vízgazdálkodásról.
Vágólapra másolva!

A politikus kijelentette, a magyar emberek megnyugodhatnak, az ország képes ellátni saját polgárait, ez semmilyen problémát nem fog okozni. Ugyanakkor az is igaz, tette hozzá, hogy a problémákról is kell beszélni. A szakember szerint igen komoly aszálykárokat szenved el az ország, a helyzet majdnem annyira súlyos, mint 70 évvel ezelőtt volt. Ugyan a hazai lakosságot az agrárium képes ellátni, de az aszály miatt nem lehet tudni pontosan, hogy exportra mennyit tud majd az ország szállítani.

Előreláthatólag az ágazat a tervezett bevételeinek egyharmadát fogja elszenvedni, ez az ezermilliárdos összeg hiányozni fog a költségvetésből. Arra a kérdésre, hogy az Európai Közösségnek van-e valamilyen forrása az ilyen helyzetre, a politikus úgy felelt, a magyar kormány többször is tárgyalt az EU-val, amelynek van egy 500 millió eurós alapja, de látni kell azt is, hogy a mostani óriási méretű aszály és a háború okozta energiaár robbanás miatt ez a forrás nem elegendő. Ezen változtatni kell, több pénzt kell tenni ebbe a segélyalapba.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.