Márki-Zay Péter vicces színjátékba kezdett néhány napja: mindenáron be akarja bizonyítani, hogy a nulla százalékos mozgalmával a háta mögött ő egy önálló politikai erő. Ehhez azt találta ki (vagy azt találták ki neki), hogy minden tét nélkül elkezdi Gyurcsányt és a DK-t szidni. Ezzel csak az a baj, hogy ezt próbálta tenni a tavalyi baloldali előválasztási cirkusz előtt is: aztán pedig simán beállt a Gyurcsány és pártja vezette baloldali összefogásba. Emlékszünk: Márki-Zay a választási kampányban még hűségesküt is tett a bukott miniszterelnöknek.

Persze, az is lehet, hogy Márki-Zay megsértődött, hogy Gyurcsány a választás másnapján egyszerűen kitette az Elnökök nevű baloldali Signal-csoportból, ezzel is megmutatva, ki volt végig a főnök a baloldalon.

Márki-Zay most az ATV Egyenes Beszéd című műsorában beszélt hosszan arról, hogy az ellenzéket csak Gyurcsány nélkül lehetne megújítani. "Gyurcsány hiteltelen és alkalmatlan" - mondta a láthatóan betanult szöveget, de már az első visszakérdezéstől (hogyhogy erre négy hónappal a választás után sikerült csak rájönnie) zavarba esett. Megpróbálta letagadni az együttműködést, azzal a nevetséges érvvel, hogy ha nyertek volna, úgy sem Gyurcsány kormányoz. Arra már nem tért ki, hogy akkor ki - mert az elég valószínű, hogy egy parlamenti demokráciában a frakció nélküli Márki-Zaynak biztos nem lett volna szava: a pártokat saját tagozataivá züllesztő Gyurcsány azt szavaztatott volna meg, amit akar.

A baloldal bukott miniszterelnök-jelöltjét kérdezték régi tervéről, a pártalapításról, de ez - micsoda véletlen - megint késik néhány hónapot.