Több tízezer család rezsiköltségeinek további csökkentését segíti a napelemes pályázat

drón, drónfotó, légifelvétel, légi, felvétel, fotó, napelem, park, napenergia, solar, Thaiföld, úszó, vízi
This aerial photo taken on February 23, 2022 shows floating solar panels for the Sirindhorn Dam hydro-solar farm run by the Electricity Generating Authority of Thailand (EGAT) in Ubon Ratchathani. (Photo by Jack TAYLOR / AFP)
Vágólapra másolva!
Sorra születnek meg a támogatói döntések a lakossági napelemes pályázat első ütemében beérkezett rekordmennyiségű kérelmekről, az első 500 támogatott már kézhez is kapta az értesítést, és folyamatosan érkeznek a támogatói okiratok a nyertes pályázókhoz, melyet várhatóan legkésőbb az ősz folyamán mindenki megkap majd. A több mint 200 milliárd forint keretösszegű pályázati támogatás több tízezer átlagjövedelem alatti családnak segíthet a rezsiterhek további csökkentésében - jelentette be Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) energetikáért felelős államtitkára a tárca szerdai közleménye szerint.
Vágólapra másolva!

Steiner Attila azt hangsúlyozta, hogy a kormány célja, hogy tovább erősítse a magyar háztartások energiabiztonságát és a lakossági napelemek elterjedésének támogatásával hozzájáruljon a klímavédelmi célkitűzések eléréséhez. A tavaly decemberben elindított lakossági pályázat segítségével a háztartások környezetszennyező fűtési rendszereiket megújuló energiaforráson alapuló, korszerű és környezetkímélő megoldásokkal válthatják ki, így a családok saját maguk termelhetnek olcsó áramot. A pályázat Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Terve részét képezi, a magyar családok energiahatékonyságát növelő beruházásokat a kormány hazai költségvetésből előfinanszírozza a Terv Európai Bizottság általi elfogadásáig. A közlemény szerint

a kiírást példátlan érdeklődés kísérte, több mint 43 ezer kérelem érkezett, ezért az első ütem keretének megemelésével lehetővé tették, hogy mindenki, aki a benyújtott pályázata alapján jogosult a támogatásra, az kaphasson támogatást, sikeres pályázat esetén napelem telepítésére az igénylők akár 2,9 millió forintot, energiatakarékos fűtési rendszer kialakítása esetén pedig akár 11,3 millió forintot is kaphatnak.

Napelelmek házak tetején a Zala megyei Nagypáliban 2018. május 9-én. Az E.ON Energy Globe Magyarország díját önkormányzati kategóriában a Nagypáli Önkormányzat Zöld Út Falufejlesztési programjának ítélte oda a zsűri, ugyanis a programnak köszönhetően a falu központjában smaragdfa liget épül, hibrid erőmű (szél- és napenergia), illetve fotovoltaikus napelem telep található. Forrás: MTI/Varga György

A következő hetekben folyamatosan zajlik a támogatói okiratok megküldése a nyertesek számára, hogy az érintett családok mihamarabb meg tudják kezdeni a kivitelezést, a beruházások által jelentősen csökkenthessék rezsiköltségeiket - tette hozzá az államtitkár. Hangsúlyozta, hogy a családok számára a napelemes pályázat mellett egyéb támogatási formák is elérhetőek, melyek segítenek otthonuk korszerűsítésében és a rezsijük csökkentésében, ezek közé tartozik az Otthonteremtési támogatás és az Otthonfelújítási kölcsön. Aki még nem pályázott és szeretne élni a támogatási lehetőséggel, annak a második ütem keretében lesz lehetősége az első ütemet követően fennmaradt keretösszegre.

A második ütemben 2023 tavaszán lehet benyújtani támogatási kérelmet a lakossági napelemes pályázaton, a felhívás módosítása a második ütem benyújtási szakaszára vonatkozóan folyamatban van

- ismertették. A pályázat lebonyolító szervezete, az ÉMI Nonprofit Kft. - a gazdaságfejlesztési miniszter döntésének megfelelően - felgyorsította a döntéselőkészítési eljárásokat, illetve a támogatói okiratok kiállítását. Ennek köszönhetően a kedvezményezettek rövidebb határidővel kezdhetik meg a beruházásokat. Fontos továbbá, hogy

azon támogatottak esetében, ahol a támogatói döntés megegyezik a pályázati kérelemmel, a támogatói okirat automatikusan hatályba lép, nem szükséges annak nyilatkozattal történő elfogadása.

A támogatói döntésekkel kapcsolatos részletekről rövidesen részletes, képekkel illusztrált tájékoztatást olvashatnak a napelem.palyazat.gov.hu pályázati portálon. Az ÉMI Nonprofit Kft. ügyfélszolgálata a [email protected] e-mail címen áll a pályázók rendelkezésére, illetve a 06-30-705-2388 telefonszámon fogadja az érdeklődők hívását - közölte a TIM.