A korábbi hírek szerint mintegy 80 millió forintot költött volna el a frakció pénzéből a volt pártelnök, azonban kiderült, hogy 103 millióval már korábban is próbálta szerződéskötésekkel megcsapolni a kasszát, majd ezután jött a 80 milliós kudarc. Az ügyben rendőrségi nyomozás indulhat. 

Jakab Péter nem kevesebb mint nyolcvanmillió forintot próbált átjátszani a saját holdudvarának közvetlenül azelőtt, hogy leváltották volna a Jobbik-frakció éléről. A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) a Budapesti Rendőr-főkapitányságra (BRFK) tette át az ügyet, a BRFK pedig feljelentéskiegészítést rendelt el.

Több tízmillió forintot játszott volna át Jakab Péter a haverjainakForrás: MTI/Kovács Attila

Később kiderült, hogy Jakab két körben írt alá kifizetéseket a frakcióvezetés tudta és beleegyezése nélkül. Ez ellentétes a Jobbik belső szabályzatával, a volt pártelnök ennek ellenére két ízben is próbálta megrövidíteni a frakció kasszáját.

Először mintegy 103 millió forint értékben kötött szerződéseket, majd később hozzátett még körülbelül 83 millió forintot. A probléma akkor jelentkezett, amikor a frakció tagjai értesültek a volt elnök által aláírt szerződésekről és közbeléptek, ezért nem sikerült a 83 milliós üzlet.

A Jobbik szerint leváltása előtt Jakab pár kivételtől eltekintve olyanokat vett volna négy évre alkalmazásba a frakció mellé, akik asszisztenséhez, Molnár Enikőhöz állnak közel, de van köztük korábbi regionális igazgató, pártszervező is, és olyan, aki eddig Jakab és Molnár munkáját segítette.

Egyes vélemények szerint a volt elnök Molnár tanácsára így akarta bebiztosítani, hogy az őt támogató párttagokat négy évre kifizessék abban az esetben is, ha közben ő kilép a Jobbikból, és új pártot alapít.

A „judapestező" bukott jelölt is kapott volna a pénzből

Bíró László a 2020-as szerencsi időközi választáson vált közismertté, amikor a teljes baloldal beállt az antiszemita szólamokat hangoztató jobbikos mögé. Az összefogás ellenére is csúfos kudarcot vallott, de Jakab Péterhez való hűsége láthatóan kifizetődő lett volna számára: a Budapestet „judapestnek" nevező politikus a következő négy évben a Jobbik tájékoztatása szerint közel 13 millió forintot kapott volna munkájáért, ha nem lépnek közbe a képviselők.

A judapestező Bíró László is busásan kapott volna a pénzekbőlForrás: facebook.com/Bíró László

Nem csitulnak a kedélyek a párt körül

Az április 3-i történelmi vereség óta botrányt botrányra halmoz a baloldalra navigált párt. Előbb Jakab pártelnöki posztja miatt voltak feszültségek, majd a leváltása után a frakcióvezetést is elvették a már többszörösen bukott politikustól. Az önjáróvá vált Jakab tehertétellé válhatott a párt számára, ezt látszik bizonyítani az a tény, hogy a frakció lényegében már azt is meg akarta határozni számára, hogy a közösségi médiában milyen arculati elemekkel jelenhet meg.

A kampány során előkerült magánéleti botrányai sem vetettek jó fényt Jakabra. Több olyan vélemény látott napvilágot a választás óta eltelt időszakban, hogy Jakabot valójában kabinetfőnöke nemcsak a magánéletében, hanem politikailag is irányította. A szóban forgó hölgy épp a napokban írt felháborodott hangvételű Facebook-posztot arról, hogy szerinte Jakab Pétert Potocskáné Kőrösi Anita „túrta ki" a pártelnöki székből és a frakcióvezetésből. Molnár ellen egyébként etikai eljárás folyik, melynek vége akár az is lehet, hogy a párt kizárja őt tagjai közül.