Magyar idő szerint csütörtök este Orbán Viktor miniszterelnök volt a texasi Dallasban megrendezésre kerülő Konzervatív Politikai Akció Konferencia (CPAC) legelső felszólalója. A magyar kormányfő 2022 májusában a CPAC Hungary-n stratégiai receptet ajánlott a konzervatív közösség számára, mely 12 pontból állt és a magyar jobboldal történelmi sikereit foglalta egybe, amelyek tanulságai a nemzetközi színtéren is segítséget nyújthat a nemzeti erők győzelmének elősegítésére. Ezúttal a miniszterelnök „How we fight", vagyis „Hogyan harcolunk" címmel hirdette meg előadását, melyben a konzervatív erők összefogásának fontosságáról, a Nyugat megmentéséről, valamint a győzelemhez vezető útról értekezett - írja az Alapjogokért Központ Facebook oldala. 

  • Felszólalásának elején a magyar kormányfő leszögezte, hogy Texasban és Magyarországban az 5000 mérföldes távolság ellenére számos közös van: a függetlenség, a szabadság és a szuverenitás jelentik mindkét állam számára a legfontosabb értékeket. Kifejtette: ahogyan Texas az USA, úgy Magyarország Európa magányos csillaga ilyen értelemben.

 

  • Orbán Viktor beszédében leszögezte, hogy régi vágású szabadságharcos, ráadásul Európa legrégebb óta hivatalban lévő vezető politikusa is. Leszögezte, hogy ő az egyetlen migrációellenes politikus mind a mai napig az Európai Unióban, Magyarország pedig a progresszív liberálisok támadása alatt áll nap mint nap. A miniszterelnök a tusványosi előadását szándékosan félremagyarázóknak is határozottan válaszolt. Meglátása szerint Magyarországon az utóbbi 12 évben bevezették a zéró toleranciát a rasszizmussal és antiszemitizmussal szemben is, az ezt tagadó állítások pedig fake news kitalációk.

 

  • Az amerikai közönséghez szólva Orbán Viktor rögzítette, hogy Magyarország tiszteli az Egyesült Államok vezetését, azonban kifejtette, hogy van az éremnek egy másik oldala is: „az Önök kormánya ideológiai nyomás alá helyezte Európát és Brüsszelt" - fogalmazott. Kifejtette, hogy az Obama-adminisztráció meg akarta változtatni Magyarország Alaptörvényét, annak keresztény hagyományait. Véleménye szerint az ezt elutasító magyar álláspont miatt nem lehet a demokratákkal jó kapcsolatokat ápolni, akik gyűlölik ezért a nemzeti szuverenitásáért kiálló politikáját. Orbán Viktor ezt követően ismertette, hogy a magyarok legyőzték a kommunistákat, akik feltámadtak hamvaikból és összefogtak a progresszív liberálisokkal. A magyarokat ez azonban nem tévesztette meg, „ezért 2010 óta folyamatosan nyerünk és nyerünk ellenük" – tette hozzá.

 

  • A kormányfő megismételte a CPAC Hungary-n elmondott 12 pontjának egyik fontos elemét: „Játssz a saját szabályaid szerint!" Szerinte a konzervatívok nem harcolhatnak sikeresen a liberálisok eszközeivel. A politika a győzelemhez önmagában pedig nem elég, mivel ez egy kultúrháború, a feladat pedig az, hogy új életet leheljünk egyházainkba, családjainkba, egyetemeinkbe és közösségi intézményeinkbe. Orbán Viktor szerint bíznunk kell zsidó-keresztény tanításunkban, hinnünk kell Istenben! A migráció, gender és a civilizációk összecsapása mind olyan témák, amelyekkel foglalkoznunk kell. Ellen kell szegülnünk ellenfeleinknek. A baloldal a politikában nem ismer semmilyen korlátot: le akarják választani a nyugati civilizációt keresztény gyökereiről.

 

  • A kormányfő kihangsúlyozta, hogy értékeink mentenek meg bennünket attól, hogy újra elkövessük a történelmi hibákat! Ezért sem engedhetjük, hogy poszt-nyugati világot hozzanak létre. Ehhez meglátása szerint az kell, hogy visszaverjük a progresszívek támadásait. Erre első példaként a migrációt hozta fel: „mi nemet mondtunk az illegális migrációra elsőként és egyedüliként Európában. Magyarok népszavazáson döntöttek, nem akarnak a progresszívok szabályai szerint játszani."

 

  • A családpolitikával folytatta, kiemelve, hogy az politikai filozófiánk szívét képviseli. „Európában azt mondják, a család nem létezik. (...) Magyarországon a családpolitikában a saját szabályaink szerint játszunk. Ha a tradicionális család megszűnik, semmi sem mentheti meg Európát a megsemmisüléstől" - értékelt. Kitért a gyermekvédelem kérdéskörére is. „Jogi falat is felhúztunk, hogy megvédjük a gyermekeinket az őket célzó genderideológiával szemben. Minden korábbinál sikeresebb népszavazáson mondtak nemet a magyar emberek a genderideológiára. Az anya nő, az apa férfi a gyermekeinket pedig hagyják békén" – foglalta össze véleményét.

 

  • Harmadik példakánt az adócsökkentést sorolta fel. Véleménye szerint a progresszívek mindig az emberek pénzét akarják, ezért vetnek ki egyre magasabb adókat. Ezzel szemben a kabinet az utóbbi 10 évben 20 százalékkal csökkentett a lakossági adóterheken, mely EU-s rekord is egyben. Beszéde végéhez közeledve kitért az orosz-ukrán konfliktusra is: „Ukrajnával teljes mértékben szolidárisak vagyunk" – fogalmazott. Hozzátette, azonban, hogy a globalista vezetők stratégiája kiterjeszti és elnyújtja a háborút, csökkenti a béke esélyét. Zárásként pedig Orbán Viktor kiemelte, hogy „össze kell hangolni a csapataink mozgását" – utalva a CPAC konzervatív és jobboldali erőinek egyesítésére.