Róna Péter, a baloldal volt köztársaságielnök-jelöltje megint elkezdte szidni a rezsicsökkentést. A Heti TV-ben arról értekezett, hogy piaci árak kellenének az embereknek, eleve mindenkit a spórolásra kellett volna ösztönözni, és arra, hogy otthon pulóvert vegyenek fűtés helyett. Róna korábban brutális adóemelést és az ársapkák eltörlését követelte, hasonlóan Gyurcsány Ferenchez, a baloldal vezéréhez. 

Nézze, ez a rezsicsökkentési formulamodell, amit a kormány magáévá tett, az „a" rossz modell 

- mondta Róna Péter a Heti TV-ben. Szerinte egy nemzetgazdaságnak az első számú feladata az, hogy a felhasználását a lehető legnagyobb mértékben korlátozza, tehát spóroljon a lakosság. A bukott baloldali köztársaságielnök-jelölt szerint

most a feladat az, rászoktatni a lakosságot, hogy kevesebbet fogyasszon, és akkor hogyha fizeti a piaci árat, de kap pénzt, ami segíti őt, akkor ő eldöntheti, hogy akkor most felveszi azt a szvettert, és nem fűt 25 fokon, ugye vagy inkább alsó ingben lézeng a lakásában. 

Totális megszorítást vezetne be Róna

A bukott baloldali államfőjelölt még július közepén szintén a Heti TV-ben azt mondta, ársapka nem kell, rezsicsökkentés nem kell, a piachoz kell alkalmazkodni. Róna Péter szerint a rászorulókat kell segíteni, de az nem megy, hogy fizessen mindenki kevesebbet a fogyasztásáért. – A piaci árat kell megfizetni, de aki szerényebb körülmények között él, annak az állam adjon havi támogatást. Ez így működik például Spanyolországban – magyarázta.

Ez a felvetés a segélyezés politikáját jelenti, amely már megbukott a 2010 előtti balliberális kormányzás időszakában. Ezen változtatott az Orbán-kabinet, a foglalkoztatás közel egymillió fővel bővült az elmúlt tizenkét év alatt.

Róna Péter nem először támadta a rezsicsökkentést és a benzinárstopot, ahogy tették ezt más baloldali és liberális közgazdászok, így mások mellett Surányi György volt jegybankelnök.

A számok azonban azt mutatják, hogy egyes élelmiszerek árának rögzítése és a benzinársapka igenis működik, mert mintegy öt-hat százalékkal visszafogja az inflációt a kormány többi intézkedéseivel együtt.

Róna korábban is elképesztő ötletekkel állt elő. A baloldal köztársaságielnök-jelöltje 20, 25, 30 és talán 35 százalékos személyi jövedelemadó bevezetését szorgalmazta, úgy, hogy az alsó, 20 százalékos kulcsot már háromszázezer forintnál alkalmazni kelljen.