17 közterület kezelése a Belváros Önkormányzatának feladatává vált

Vágólapra másolva!
Még júliusban módosult az a kormányrendelet, amely a Főváros Önkormányzatának kezelésében levő főútvonalak, közutak és közterületek kijelöléséről rendelkezik. 17 közterület került ki a Főváros Önkormányzata által üzemeltetendő V. kerületi közterületek köréből, ezen közterületek kezelése így a Belváros Önkormányzatának feladatává vált, ezzel csökkentve a Főváros Önkormányzata által elvégzendő feladatok körét és az ezekhez kapcsolódó kiadásaikat.
Vágólapra másolva!

A Belváros Önkormányzat közleményében azt írja, a módosítás nem jár tulajdonosváltozással, vagyonátruházással, hiszen a közterületek eddig is Belváros Önkormányzatának tulajdonába vagy vagyonkezelésébe tartoztak és azok üzemeltetését túlnyomórészt az V. kerület látta el. A rendeletmódosítás éppen ezért a tényleges tulajdonosi helyzetnek és a tényleges kezelői gyakorlatnak való megfelelést is szolgálja.

A Podmaniczky teret 2019-re 82 új fával, 220 m2 cserje- és 40 m2 évelőfelülettel,
városi viszonylatban jóformán erdőként újította meg Belváros Önkormányzata Forrás: Belváros Önkkormányzata

Az önkormányzat azt írja, a köztisztaság érdekében 60 fővel, több műszakban, napi 560 munkaórában dolgoznak, biológiai úton lebomló, környezetbarát tisztító- és fertőtlenítőszereket használnak. A közbiztonság érdekében a kerületet majdhogynem teljes egészében lefedő térfigyelőkamera-rendszert üzemeltetnek, a Közterület-felügyelettel 0-24 órás járőrszolgálatot látnak el, az V. Kerületi Rendőrkapitányság munkájának támogatására évente 150 millió forintot különítenek el és idén együttműködési megállapodást kötöttek a Polgárőrséggel is. Mindemellett az V. Kerület Önkormányzata olyan volumenű közterület-fejlesztéseket is megvalósított már, mint például a 82 új fával jóformán városi erdőként átadott Podmaniczky tér megújítása.

Az Arany János utca megújításának I. ütemében 34 új fát, 8 bokorfát, 1200 évelő és egynyári növényt telepített, így 163 m2 zöldfelületet hozott létre Belváros Önkormányzata, 2023 közepére közel 100 fás fasorral adja át a megújított utcát Forrás: Belváros Önkormányzata

Jelenleg az Arany János utca megújításán dolgoznak, amelynek a jelenlegi rendeletmódosítással az üzemeltetői feladatait is megkapták. Az utcát, ahol korábban egyetlen fa sem volt, 2023 közepére közel 100 fás fasorral adják majd át.