Az Országos Erdészeti Egyesület egyetért a kormány fakitermelési javaslataival

favágó, fa, favágás, fűrész
The Lumberjack working in a forest.
Vágólapra másolva!
Mint mondják: a kormány a rendelettel nem előír, hanem lehetőségeket biztosít, amelyekkel nagyon is lehet élni.
Vágólapra másolva!

Az indulatok és az érzelmi megnyilvánulások kereszttüzébe került a kormány fakitermelést módosító rendelete, amely az energiaválság egyik tüneti kezelését tartalmazza - írja a Mandiner.

Az óriási port vert javaslat kapcsán már több száz önjelölt ökológus és erdész nyilvánított markáns véleményt,

A WWF Magyarország apokaliptikus látomásban vizionált ökológiai katasztrófát, visszafordíthatatlan folyamatokat, s bár az Agrárminisztérium igyekezett logikusan és érthetően megmagyarázni, hol lehet a félreértés forrása, és hogy a támadások alapjai erősen megkérdőjelezhetők, az indulatmentes megfogalmazás csak még nagyobb vihart kavart a kiabálók körében, akikre természeten azonnal rátelepedett az ellenzéki politikai színtér néhány szemforgató, zavarosban halászó figurája, hogy „döntsd a kormányt és siránkozz!" felkiáltással a fák kapcsán gyorsan rezsimcserét követeljenek.

Az Országos Erdészeti Egyesület néhány napja közleményben jelezte álláspontját a kormányrendelet kapcsán. Ebben leszögezik:

„A kormányrendelet célja, hogy a társadalom érdekeit felelősen szolgálva, vészhelyzeti szükség esetén, átmenetileg meggyorsítsa a fenntarthatóan kitermelhető tűzifa piacra jutását. Fontos leszögeznünk, hogy a rendelet nem utasításokat, hanem lehetőségeket tartalmaz" – fogalmaznak, rámutatva, hogy az

erdőgazdálkodók képesek lesznek a megfelelő időzítéssel kiszolgálni a megnövekedő tűzifa igényeket is, mégpedig úgy, hogy az a Magyarország egyötödét borító erdők fenntarthatóságát ne veszélyeztesse.

Az Országos Erdészeti Egyesület egyetért a kormány fakitermelési javaslataival. A kép illusztráció! Forrás: Shutterstock

„Az erdésztársadalom nevében kijelentjük, hogy felelőtlen erdészeti beavatkozásoktól semmiképpen sem kell tartani" – írják.

A hirado.hu-nak nyilatkozó Kiss László, az Országos Erdészeti Egyesület elnöke úgy fogalmazott: teljesen természetes, hogy az energetikai veszélyhelyzet lehetősége mellett

„Ezek közül a tűzifa kiemelt jelentőségű, emellett karbonsemleges – azaz, akkor is kívánatos volna az alkalmazása, ha az elmúlt évmilliókban megkötött szenet is felszabadító, fosszilis tüzelőanyag korlátlanul állna rendelkezésre.

A tűzifa égése során annyi szén-dioxid kerül a légkörbe, amennyit a fa az élete során abból felvett. Magyarországon évente korántsem tüzelünk el annyi fát, mint amennyi abban az évben képződik, tehát többlet szén-dioxid sem terheli a légkört" – mondta, hozzátéve: az erdőgazdálkodók a rendelet révén arra kapnak lehetőséget, hogy a kitermelésre minden tekintetben alkalmas, felhalmozódott fakészletek egy részét – szükség esetén – időben hozzáférhetővé tehessék.

így esetében az „idén kivágott fával nem lehet fűteni" mondat sem állja meg a helyét. Az Egyesület egyébként nem kalkulál tűzifahiánnyal, mint jelezték:

a megnövekedett igények maximum némileg hosszabb szállítási időt idézhetnek elő, hiányt semmiképpen.