Az elmúlt évek visszaélésgyanús esetei alapján csak botránybaloldalként emlegethető a Gyurcsány Ferenc vezette politikai csoportosulás. A Mediaworks–Hírcentrum összegzésének második részében a baloldal igazi nagyágyúi kerülnek terítékre. Szó lesz Gyurcsány Ferenc házi ügyvédjéről és bizalmasáról, Czeglédy Csabáról, akit többek között bűnszervezetben elkövetett 6,3 milliárdos költségvetési csalással vádolnak. A Mediaworks Hírcentruma bemutatja Gyurcsányné érdekeltségének jogosulatlan pénzügyi tevékenységét is, valamint azt, hogyan tüntethette el a hatóságok elől sokmilliárdos vagyonát Mártha Imre, a Gyurcsány-fióka, aki a fővárosi közműcég vezetője. A nyomozó hatóságoknak munkát adó ügyek sorában szerepelnek még Cseh Katalin családi cégének trükkös uniós pályázatai, és Szabó Tímea kampányfinanszírozása, amelyben egyes állítások szerint megjelenhettek kábítószer-kereskedelemből befolyt pénzek is - írja a Magyar Nemzet.

Az utóbbi évek talán legbotrányosabb visszaélés-sorozatában Gyurcsány Ferenc házi ügyvédje a fő vádlott: az a Czeglédy Csaba, aki a baloldal vezetőjének közeli barátja és bizalmasa is. A szombathelyi szocialista politikust – aki hosszú évek óta kulcsfigura a kampányok szervezésében – társaival együtt bűnszervezetben, különösen jelentős értékre elkövetett költségvetési csalással és más bűncselekményekkel, gazdasági csalással, okirat-hamisítással vádolja a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség. 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai vezetik Czeglédy Csabát (k) az előzetes letartóztatásáról döntő nyomozási bírói ülésre a Szegedi Járásbíróságon 2018. március 3-án. Mellette Gyurcsány Ferenc, a baloldal vezéreForrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

A vádirat szerint 2011-től egy olyan, elsősorban diákmunkaerő közvetítésre épülő struktúrát épített fel Czeglédy, amelynek célja a szolgáltatás kapcsán felmerülő közterhek megfizetésének szándékos megkerülése volt.

A vád szerint Czeglédy és üzlettársai módszeresen, éveken keresztül trükköztek a közteherfizetéssel, amivel így összesen 6,3 milliárd forintot meghaladó összegű adót csaltak el 2011–2017 között. A döntően diákmunkaerő közvetítésével foglalkozó Human Operator Zrt. igazgatósági elnöke, Czeglédy Csaba egy olyan háromszintű számlázási láncot épített ki, amelynek legalsó szintjén a ténylegesen tevékenységet nem végző iskolaszövetkezetek, középső szintjén Czeglédyék anyacégének leányvállalatai, csúcsán pedig az anyavállalat, vagyis a Human Operator Zrt. állt.

Czeglédyhez a vád szerint a számlázási lánc végén úgy jutott vissza a pénz, hogy az iskolaszövetkezeteket vezető strómanok, de még a közbeékelt munkaszervező cég vezetői is vidéki bankfiókokból, bankautomatákból vették fel rendszeresen a készpénzt, amit a Human Operator szombathelyi irodájába vittek. Az ügyben jelenleg is tart a bírósági eljárás a Kecskeméti Törvényszéken.

Altus-botrány: pénzügyi bűncselekményt is elkövethettek Gyurcsánynéék

A baloldal botránykrónikájának következő fejezete szintén szorosan kapcsolódik Gyurcsányékhoz. Gazdasági és pénzügyi szabálytalanságok, illetve bűncselekmény gyanúja is felvetődött az elmúlt években a Gyurcsány Ferenc feleségének érdekeltségébe tartozó Altus Portfólió Kft. tevékenysége nyomán. Először 2018-ban, majd a múlt évben ismét 15 millió forintos bírságot szabott ki a Magyar Nemzeti Bank jogosulatlan pénzügyi tevékenység miatt Gyurcsányék cégére.

A büntetések oka az volt, hogy négy alkalommal kötött kölcsönszerződést az Altus Portfólió Kft. a Czeglédy Csaba érdekeltségébe tartozó Humán Operátor Zrt.-vel, közel négyszázmillió forint értékben.

Gyurcsányné és Gyurcsány FerencForrás: MTI/Illyés Tibor

A kölcsönügyletek miatt a BRFK már 2018 októberében nyomozást indított, amelyhez hozzákapcsolták Budai Gyula fideszes parlamenti képviselő feljelentését a tartozás fedezete elvonásának bűntette miatt, amiben a rendőrség tavaly februárban külön nyomozást rendelt el. Ennek előzménye az volt, hogy a Gyurcsányné által vezetett Altus a 35 millió forint kölcsön összegét nem a Humán Operátor Zrt.-nek utalta el, hanem annak a 100 százalékos tulajdonában álló Humán Operátor Service Kft. bankszámlájára. Ennek az lehetett az értelme, hogy 2017 januárjában már végrehajtási eljárás folyt a Humán Operátor Zrt. ellen, február 21-én zárolták a cég valamennyi pénzforgalmi számláját.

Miután az Altustól európai uniós források juthattak Czeglédy cégéhez, ezért 2021 februárjában Budai Gyula az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz (OLAF) fordult, hogy vizsgálják ki a gyanús kölcsönszerződéseket.

Strómanszerződéssel leplezte a vagyonát a Gyurcsány-fióka

A sok helyen csak Gyurcsány-fiókának hívott Mártha Imre, a Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. vezérigazgatója körül is akadnak érdekes ügyek. Idén februárban például nyilvánosságra került egy opciós szerződés. A megállapodás, amelyet a sajtó strómanszerződésként emlegetett, 2016 márciusában jött létre a Gyurcsány-fióka és egy titokzatos ügyvéd között.

Karácsony Gergely és Mártha Imre, a Gyurcsány-fiókaForrás: Majtenyi Mihaly

A dokumentum öt évre biztosít vételi jogot Márthának a Lázár Houses nevű cég 26 százalékos tulajdonrészének megvásárlására.

Pontosabban visszavásárlására, hiszen a cégtörténet alapján az ügyvéd korábban éppen a Gyurcsány-fiókától, illetve közvetlen családtagjától vásárolta a milliárdos vagyont érő üzletrészt.

A szerződés a cégrész árát 1,69 millió forintban határozta meg, miközben a Lázár Houses legutóbbi mérlegadatai szerint a cég forgóeszközeinek összértéke nyolcszázmillió forint, a vagyonkezelő vállalkozás tulajdonában lévő ingatlanbirodalom valódi értéke pedig ennek a sokszorosa lehet – írta Budai Gyula a Nemzeti Nyomozó Irodának címzett beadványában.

A Lázár Houses tulajdonában van – mintegy harminc másik ingatlan mellett – a kétmilliárd forintra becsült Prisztás-villa is, ahol a Gyurcsány-fióka lakik. Az ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda indított eljárást.

Uniós milliárdok Cseh Katalinéknak

Az Európai Parlamentben folyamatosan a hazai korrupcióról és jogállamisági problémákról szónokló momentumos Cseh Katalin családi vállalkozásához köthető cégháló gyanús körülmények között nyert el több milliárd forintot uniós pályázatokon, ezért jelenleg is büntetőeljárás zajlik. A Pannónia Nyomda Kft. – amelynek az EP-képviselő 2016 és 2018 között ügyvezető igazgatója volt – az egyik főszereplője a nyomdabotrány néven elhíresült ügynek.

A Cseh Katalin mögött álló cégháló, amely 4,8 milliárd forintnyi uniós forrás kapottForrás: PestiSrácok.hu

A hatóságok gyanúja szerint és a nyilvános adatok alapján arra lehet következtetni, hogy a Cseh Katalinhoz és üzlettársaihoz köthető cégháló tagjai működésüket összehangolva pályáztak uniós pénzekre és gyanús körülmények között nyertek el 4,8 milliárd forintot.  

Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselőjeForrás: MTI/Illyés Tibor

A vállalkozások szisztematikusan együttműködve, a székhelyeikkel, fióktelepeikkel trükközve maximalizálhatták a profitot. A költségvetési csalás miatt zajló eljárásban az adóhatóság nyomozói azt valószínűsítették, hogy a cégháló tagjai tíz pályázaton teljesen, vagy legalább részben ugyanazzal a fejlesztéssel vettek részt. Az ügyben a Nemzeti Adó- és Vámhivatalon kívül a Gazdasági Versenyhivatal, a Közbeszerzési Hatóság és az Európai Csalás Elleni Hivatal is vizsgálódik.

A Momentum politikusának családi érdekeltsége kapcsán a legfrissebb fejlemény, amiről a Mediaworks-Hírcentrum adott hírt, hogy a bíróság jogerősen is helybenhagyta a Közbeszerzési Hatóság korábbi döntését, amivel négymillió forintra büntette Cseh Katalin családi nyomdacégét, a Pannónia Nyomda Kft. -t. A hatóság azért rótt ki bírságot, mert kiderült, hogy egy közbeszerzés során a megrendelővel együtt szabálytalanul módosítottak a szerződésen.

Drogpénzekből is finanszírozhatták Szabó Tímea kampányát

Az Anonymus néven elhíresült álarcos alak – aki korábban Cseh Katalinék uniós pályázatairól, vagy éppen a Városháza eladását előkészítő megbeszélésekről közölt leleplező felvételeket – a baloldal III. kerületi képviselőjelöltjének, Szabó Tímeának a kampányáról is pikáns információkat osztott meg a nyilvánossággal.

Szabó Tímea, a Párbeszéd politikusaForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Ezek alapján Budai Gyula fideszes képviselő kábítószer-kereskedelem és pénzmosás bűntettének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a Nemzeti Nyomozó Irodánál, mert szerinte a felvételen elhangzottak megalapozzák annak gyanúját, hogy a Párbeszéd korábbi társelnökének, jelenlegi frakcióvezető-helyettesének kampányát kábítószer értékesítéséből származó pénzből finanszírozták.

A hangfelvételen ugyanis Fischer László ügyvéd – Kiss László óbudai DK-s polgármester feleségének üzlettársa – arról beszélget egy ismeretlen személlyel, hogy Szabó Tímeának a választási kampánya hatalmas összegeket emészt fel.

Ezt követően arról esik szó, hogy a kábítószer Spanyolországba érkezik, az értékesítést követően pedig Marbelláról kellene alkalmanként 300-400 millió forintot Magyarországra hozni, amelyből Szabó Tímea választási kampányát finanszíroznák. A hangfelvételen arra is több utalás van, hogy milyen módszerrel kell a pénzt Magyarországra hozni az erre vonatkozó jogszabályok kijátszásával. Budai Gyula feljelentése nyomán kábítószer-kereskedelem gyanúja miatt indított nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda.

Szexbotrány a Jobbikban

Egy hónappal az április harmadikai választások után robbant ki a Jobbik történetének talán legnagyobb botránya, amikor kiderült, hogy Jakab Péter akkori pártelnök egyik fő bizalmasa, Földi István, Kocsord volt polgármestere, egy vidéki rendezvényen megpróbálta megerőszakolni Szilágyi György korábbi Jobbik-alelnök élettársát, a párt megyei szervezőjét, V. Anitát.

Jakab Péter és Földi IstvánForrás: Origo

A tavaly decemberben a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ököritófülpösön történt botrány hullámai elérték Jakab Pétert is, aki jelen volt az eseményen, tudomása is volt a történtekről, de nem rendelt el etikai vizsgálatot és jogi lépést sem tett.

A pártvezetés ugyan megpróbálta eltussolni az ügyet, de a választások után V. Anita feljelentést tett, és a rendőrség jelenleg is nyomoz személyi szabadság megsértésének bűntette miatt.

A sajtónak azóta többször is nyilatkozó áldozat elmondta, hogy Földi folyamatosan tett neki szexuális jellegű megjegyzéseket, több alkalommal fogdosta is, emiatt nem érezte magát biztonságban, már délután kérte Gyüre Csabát, a párt országgyűlési képviselőjét, hogy figyeljen rá. Végül Gyüre határozott fellépése akadályozta meg az erőszakot. Az áldozat vallomása szerint egy szobába csalták, ahol aztán Földi betolta a mellékhelyiségbe és ott próbálta megerőszakolni, de Gyüre Csaba utánuk ment, és a többszöri erőteljes felszólítására Földi kiengedte a nőt.