A bukott Jakab Péter szétveri a Jobbik maradékát, a tehetetlen új elnök csak nézi

Vágólapra másolva!
Gyakorlatilag a megszűnés szélére került a Jobbik. A minden szinten megbukott Jakab Péter még egyet akar rúgni a pártba, miután kénytelen kilépni, a nemierőszak-botrány főszereplője, Földi István segítségével vinné magával a szabolcsi szervezeteket. Az új pártvezetés tehetetlenül nézi, az elmúlt években EP-képviselőként dolgozó Gyöngyösi Márton állítólag a pártvezetés egy részét nem is ismeri. Sokak szerint nincs is más célja, mint még egy ciklus az EP-ben. Jakab hétfőn bejelentette, hogy a héten bejelent valamit, ezt azzal támasztotta alá, hogy 14 ezren akarnak csatlakozni hozzá. Ami meglehetősen vicces nagyzolás: ennyi tagja ugyanis az egész Jobbiknak sincs.
Vágólapra másolva!

Újabb pártszakadás fenyegeti a Jobbikot, miután pénteken Jakab Péter volt elnök-frakcióvezető hivatalosan is kilépett a párt frakciójából. Közösségi oldalán sorra oszt meg olyan bejegyzéseket, amelyek szerint többen is kilépnek a pártból, hogy őt kövessék.

Az egyik szétveri a maradék pártot, a másik pedig senkit sem ismer Forrás: MTI/Soós Lajos

Botrány botrány hátán

A Jobbikra nézve megsemmisítő erejű választási vereség után számtalan súlyos botrány robbant ki, amelyek alapjaiban rengették meg a pártot. A kínos ügyek miatt Jakab Péter elbukta pártelnöki és parlamenti frakcióvezetői székét is. Az elmúlt időszakban a Jobbik kapcsán volt szó szexuális zaklatásról, hűtlen kezelésről is, de akadt egészen a személyeskedésig fajuló, nyílt színi veszekedés is.

Múlt hétfőn Jakab Péter legfőbb bizalmasa, Molnár Enikő egy jobbikos miskolci rendezvényen, a nyílt utcán esett neki Potocskáné Kőrösi Anita elnökhelyettesnek, akit Jakab Péter megbuktatása mellett azzal vádolt, hogy információkat szivárogtat a jobboldali sajtónak. Ez volt az utolsó csepp a pohárban, Gyöngyösi Márton kemény, láthatóan szándékosan sértő nyílt levélben adott ultimátumot Jakabnak.

Jakab szétveri a maradékot is

Időközben elhagyta a Jobbikot a párt Hajdú-Bihar megyei elnöke, és elmondása szerint nem ő lesz az egyetlen. Salamon Gergő azt mondta: „

Salamon elmondása szerint a folyamat végén mindössze egy tagszervezet és csupán négy-öt párttag maradhat a megyében. Várhatóan ő, és a kilépő társai is Jakab Péter új pártjához fognak csatlakozni. Korábban a párt Pest megyei elnöke is bejelentette, hogy otthagyja a pártot, mivel számára Jakab kiszorítása volt az utolsó csepp a pohárban. Nem meglepő módon szintén Jakabbal tarthat a szexuális erőszakolási botrányba keveredő Földi István is. A jobbikos politikus eddig rendszeres támogatásáról biztosította a korábbi pártelnököt, tehát nagy valószínűséggel ő is távozik.

Otthagyta a Jobbikot Mayer Nándorné soproni képviselő is, de a mandátumát ő sem adja vissza. Az ő távozása azért érdekes, mert a soproni Jobbik vezető alakja Brenner Koloman, aki sokáig hűséges volt Jakabhoz, az utóbbi időben nem tudni, hol áll. Ha ő is menne, újabb országgyűlési képviselői mandátumot vesztene el a Jobbik.

A szexuális erőszakolási botrányba keveredő Földi István is követheti Jakabot Forrás: Bors

Kétszínűség

Jakab Péter tehát miután csúfosan megbukott, belekezdett a maradék törpepárt szétverésébe is, miközben a mandátumát nem hajlandó visszaadni a Jobbiknak. A bukott pártelnök 2018-ban még a Jobbik szóvivőjeként pont az ellenkezőjét várta el azoktól, akik az akkori pártszakadás idején léptek ki a pártból és a frakcióból.

– mondta akkor Jakab.

A volt pártelnök most a volt indexesek blogjának, a Telexnek azzal magyarázta, hogy nem hajlandó lemondani a képviselői posztjáról, hogy nem a Jobbik listájáról, hanem a közös ellenzéki listáról szerzett mandátumot.

– mondta Palóc André, a Századvég vezető elemzője.

Apáti István szerint a mostani lesz a Jobbik záróciklusa Forrás: MTI/Kovács Attila

Gyöngyösi teljesen alkalmatlan

Apáti István, a Mi Hazánk országgyűlési képviselője is felvetette a mandátum-visszaadás kérdését a Mandinernek, amit Jakab elutasít, de amikor annak idején a később a Mi Hazánkhoz csatlakozók távoztak a frakcióból, rajtuk még számonkérte ezt a lépést. Szerinte ezzel együtt a Jobbik is csak veszít a helyzeten, hiszen Jakab elsősorban tőlük vihet el választókat. „A párt amatőr módon kezelte a helyzetet, hiszen nagyon régóta tudni lehetett, hogy Jakab mire készül" – hangsúlyozta Apáti.

– fogalmazott a Mi Hazánk politikusa. „Őt sem érdekli a Jobbik jövője, csak a sajátja. Az a célja, hogy a 2024-es EP-választáson mandátumot szerezzen" – hangsúlyozta Apáti.

Ehhez azonban el kellene érni az öt százalékot, ami jelenleg lehetetlen feladatnak tűnik. Így 2024 tavaszán jó eséllyel tovább szakad a Jobbik.

Közben Jakab egy meglehetősen mulatságos videóban bejelentette, hogy a héten bejelent valamit.

Jakab szerint azzal, hogy mindent elbukott, most megnyílt előtte egy új ajtó, és 14 ezren akarnak vele ezen az ajtón belépni. Ami azért is komikus, mert a Jobbiknak már 2018-ban sem volt ennyi tagja, és azóta volt több pártszakadás és kilépési hullám.