Nemcsak szimpla torna volt ez a legjobb táblázatkezelők között, hanem egy olyan verseny, amit az egyik legnagyobb sportcsatorna, az ESPN is műsorra tűzött. Egy teljes napon keresztül a legőrültebb sporteseményeket sugározták és úgy tűnik ezek közé az Excel-világbajnokság is beletartozik. Ezen kívül a magyarok által felfedezett teqball, de a léggitározást és a papírrepülő-hajigálást is bemutatták.

Kétféle ember létezik, aki bármit meg tud oldani Excelben – a lakás berendezésétől a szükséges tápanyag kiszámításáig – és olyan, aki kis túlzással képes felmondani a munkahelyén, ha meglát egy táblázatot.

Nos, a Pénzügyi Modellezési Versenyen csak a legprofibb Excel-varázslók vesznek részt. A Financial Modeling World Cup (FMWC) tehát egy pénzügyi modellezési verseny, amelyen a versenyzők valós pénzügyi problémákat oldanak meg esettanulmányok formájában, pénzügyi modelleket építve Microsoft Excel táblázatkezelő szoftverben” – mutatja be röviden az új e-sport őrületet Debreceni Péter, az Esport1 újságíró-szakértője. „A legelső Excel programverziókban maximum 16 384 sort lehetett kezelni, mára ez 1 048 576 sorra és 16 384 oszlopra bővült. És ez az a játéktér, ahol a versenyzőknek teljesítenie kellett. Valljuk be, a 25 ezer dolláros nyereményalap elég erős motiváció."

IllusztrációForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Matthias Balk

A 25 ezer dolláros versenyt májusban tartották, méghozzá a Financial Modeling World Cup eseményén. Az ESPN viszont úgy érezte, ez most egy kihagyhatatlan lehetőség és végül Excel Esports: All-Star Battle címmel közvetítette.

Az FMWC egy külön e-sport ágat épített az Excel-bajnokságra, itt a résztvevők nem mindennapi játékfeladatokat oldanak meg Excelben. Nincs pénzügy, csak Excel és logikus gondolkodási készség. A pontozókártyákkal, kommentátorokkal és játékelemzéssel kiegészített verseny 30 perces, konkrét feladatok elvégzését bemutató körökből állt. A feladatok nemcsak a versenyzők Excel-készségeit, hanem a mentális matematikai képességeket is próbára tették a fej-fej melletti Excel leszámolások unikális bemutatóján.”

IllusztrációForrás: NurPhoto via AFP/Pedro Fiuza/NurPhoto/Pedro Fiuza

A legmókásabb része a dolognak, hogy nem pusztán egymás ellen „exceleztek” a felek, de két kommentátor is színesebbé tette a műsort. A tornának egyébként összesen nyolcan vágtak neki, a mérkőzéseket pedig amolyan kuparendszerben játszották le a játékosok. Egyetlen győzelem elegendő volt a továbbjutáshoz. A küzdelemsorozat végén az Excel-világbajnok az ausztrál Andrew Ngai lett. Két és fél órás versenyzés végén érdemelte ki a világbajnoki címet.

A mára már hagyományosnak tekinthető e-sportok között túlnyomó többségében csapatjátékokat látunk. 3-6 fős alakulatok szoktak megmérkőzni egymással, játéktól függően. Üde színfolt többek között az Excel-bajnokság, ahol, ha megvannak a szükséges készségeid, egyedül is győzelmet arathatsz. Tény, hogy a sokak számára még mindig idegen e-sport közegben még furcsább egy táblázatkezelő-verseny, de az e-sport mögött álló évtizedek pont azt bizonyítják, hogy azok a programok nőhetik ki magukat a legnagyobb e-sport címekké, melyeket eredetileg teljesen más célra szántak.
A Microsoft támogatása, a közönség és a versenyzők odaadása által megteremtődött az alap, hogy az Excel-bajnokságok még hosszú évekig, akár évtizedekig velünk legyenek. Most már csak az kérdéses, hogy a szervezők veszik-e a bátorságot és kiépítenek-e egy profi versenyszériát, ami egyszerre szolgálja ki a nézők, a versenyzők és persze a bajnokságba fektetők igényeit is”
– nyilatkozta az Esport1.

A párharcokat és a végén a győztes interjút ebben a videóban lehet visszanézni. Érdemes!