Vágólapra másolva!
Közleményt adott ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ, amelyben azt írják, hogy újra elrendelik a legmagasabb, azaz harmadfokú hőségriasztást.
Vágólapra másolva!

A közlemény azt írja, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése úgy döntöttek, hogy

szerdától-péntekig harmadfokú, legmagasabb szintű hőségriasztást adnak az ország egész területére.

Újra óriási hőség várható Fotó: Csudai Sándor - Origo

Mire érdemes figyelni?

A közleményfelhívja az emberek figyelmét, hogy a hőség megviseli a szervezetet, fáradékonyabbak lehetnek, ezért javasolt sokat pihenni, kerülni a megerőltető fizikai munkát és mérsékelni a legmelegebb órákban a hosszan végzett sportolást, futást, kerékpározást.

Az autóval közlekedőket is fokozott óvatosságra intik, rájuk is kedvezőtlen hatással lehet a nagy meleg.

- tanácsolják.

A napsugárzás elleni nem megfelelő védelem miatt – főként vízparti nyaraláskor – gyakori a napégés és a napszúrás.

A gyermekkorban elszenvedett napégések fokozott rizikóval járulnak hozzá a később kialakuló bőrgyógyászati daganatos megbetegedésekhez, ezért nagyon fontos a gyermek bőrének védelme a nap közvetlen hatásaitól.

Strandolás során óvni a gyermekeket a közvetlen napsugárzástól, magas faktorszámú naptejet érdemes használni, amellyel időről időre újra kenjük be őket, különösen, ha vízben játszanak.

Javasolt könnyű, lehetőleg világos színű ruhát, kalapot vagy sapkát adni a gyermekekre, és a szabadban történő altatás minden esetben árnyékos helyen történjen.

A Palatinus Strandfürdő Fotó: Csudai Sándor - Origo

A szülők fordítsanak kiemelt figyelmet a megfelelő mennyiségű folyadék bevitelére is.

- írja a közlemény.

Napszúrás tünetei esetén (fejfájás, hányinger, hányás, levertség), biztosítsunk bőséges folyadékbevitelt a gyermeknek, szükség esetén csillapítani a fájdalmát, és ilyenkor árnyékos, fedett helyre (besötétített szobába) a közvetlen napsugárzás elöl védett helyre kell vinni.

Továbbra is tűzgyújtási tilalom van az egész országban, tilos erdőkben és azok kétszáz méteres körzetében tüzet gyújtani.

A meleg és a rendkívüli szárazság miatt nagyon sok tűz keletkezik a szabadban, idén már 14 ezer ilyen volt. A kertben bográcsozni, grillezni, szalonnát sütni nem tilos, de amíg ennyire meleg és száraz az idő, inkább senki ne gyújtson tüzet a szabadban.