Hazudik a baloldali propagandasajtó a vérhígítókról

Tablets capsule tablet medical drug pharmaceutical vitamin prescription pain supplement chemical dose treatment help healthcare illness product painkiller addiction capsules remedy blank recovery dosage rendering background concept health-care Horizontal
Tablets. (Photo by DIGICOMPHOTO/SCIENCE PHOTO LIBRA / FCA / Science Photo Library via AFP)
Vágólapra másolva!
A vérhígító gyógyszerekről terjeszt rémhíreket a baloldali sajtó: 450 százalékos drágulásról írnak, és arról, hogy az áremelés miatt sokan kiszorulhatnak az ellátásból. Ez azonban nem igaz. Az Origo megkeresésére a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő tisztázta a helyzetet: az ilyenfajta gyógyszerek 99 százalékának nem változik az ára, sőt még árcsökkenés is előfordulhat.
Vágólapra másolva!

„Minden alapot teljesen nélkülöz az az indokolatlan pánikkeltés, amely ’kattintásvadász’ állításokkal arra törekszik, hogy a betegeket félrevezesse és elrettentse” – mondta az Origónak Bidló Judit, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) ártámogatási főigazgató-helyettese annak kapcsán, hogy a napi.hu cikke alapján az terjedt el a baloldali sajtóban, hogy brutális áremelés várható a vérrögképződést megakadályozó terápiás készítményeknél októbertől.

A napi.hu cikke a vérhígítók 450 százalékos drágulásáról ír, és arról, hogy emiatt sokan kiszorulhatnak az ellátásból. A pánikkeltő, riogató „hírt” persze azonnal átvette többek között a HVG, a 24.hu és a Magyar Hang is.

- fogalmazott a főigazgató-helyettes az Origónak.

A szóban forgó gyógyszerek az úgynevezett LMWH-készítmények. Az LMWH rövidítés a kis molekulasúlyú heparin készítményeket takarja; ezek azok, amelyeket a köznyelvben vérhígítóként vagy vérrögképződés-gátlóként ismerünk.

Ezeknek a szereknek mér eddig is kiemelt jelentősége volt a stroke és tüdőembólia megelőzésében, azonban ezek használata felerősödött a Covid alatt – mondta el Bidló Judit.

Nem drágulnak a vérhígító készítmények októbertől, hiába ír erről a balos sajtó (illusztráció) Forrás: Science Photo Library via AFP/DIGICOMPHOTO/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Digicomphoto/Science Photo Libra

A most lefolytatott eljárást tisztázva kifejtette: a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő jogszabályban előírt feladata, hogy félévente felülvizsgálja, hogy a szakmailag egymással helyettesíthető gyógyszerkészítmények esetén ne fordulhasson elő, hogy egy termékért magasabb támogatási összeget fizet a biztosító, mint az azzal szakmailag helyettesíthető másik termékért. A csoportok kialakítása az illetékes orvosszakma bevonásával készül, így a termékek besorolása minden esetben megalapozott, és amennyiben ez orvosszakmailag indokolt, módosításra kerül a besorolás. Így történt ez most is az LMWH-készítményeknél.

Mivel a csoport kiemelt jelentőségű, ezért az erre vonatkozó információkat tartalmazó táblázatot a NEAK külön is közzéteszi weboldalán, hívta fel rá a figyelmet az igazgató-helyettes. Ebből kiderül, hogy a jelenlegi helyzet alapján a minimális piaci részesedéssel rendelkező termékek térítési díjai emelkednek, de nem 450, csupán 5-10 százalékkal. Mivel ez a drágább termék, az eljárás során a cég 2022. augusztus 20-ig árcsökkentést nyújthat be, és úgy nem változik a térítési díj. Egyebekben

a piac 99 százalékát lefedő termékeknek a jelenlegi helyzet alapján is változatlan a térítési díja

- ahogy ez a közzétett táblázatból is kiderül.

Egészen megdöbbentő, hogy a pánikkeltés okozta kattintásvadászat keretében még az alapvető ellenőrzéseket sem végzik el az “újságírók”

- jegyezte meg Bidló Judit.

A betegek tehát megnyugodhatnak, nem lesz brutális gyógyszeráremelés. A baloldali sajtó pedig ismét csak hergeli, rémisztgeti az embereket.