Dávid Ferenc DK-s politikus ismét a benzinárstopot támadta, szerinte az embereknek inkább biciklivel kellene járniuk.

– Nézzük meg ezt a benzinrendeletet. Megint pont ellentétes hatású. Azzal, hogy 480 forintért, kedvezményes áron adják a benzint, igazából azt mondják az autósoknak, hát akkor nyugodtan üljél benne, hisz más 780-nál jár – mondta Dávid Ferenc az ATV Szigorlat című műsorában, ahol három újságíró szokott kérdezni egy-egy politikust az aktuális témák kapcsán. 

Dávid Ferenc, a DK politikusaForrás: MTI/Máthé Zoltán

Gyurcsány Ferenc pártjának, a Demokratikus Koalíciónak (DK) a gazdasági szakembere szerint inkább tömegközlekedéssel vagy biciklivel kellene járnia az embereknek, „ehelyett igazából azt mondja [a kormány – szerk.], nyugodtan autózzál, mi garantáljuk ezt a 480-at, kerül, amibe kerül" – tette hozzá a politikus, kiemelve, hogy ez sokba kerül a MOL-nak vagy a magyar államnak.

Valójában a benzinárstopot azért lehet finanszírozni, mert továbbra is érkezik Oroszország felől a kőolaj, amelyet Magyarország relatíve olcsón tud beszerezni a jelenlegi piaci árakhoz képest.

A DK az elmúlt hónapokban gyakorlatilag minden olyan intézkedést, amely az emberek terheit igyekezett csökkenteni, körömszakadtáig támadt. Miközben évek óta ágálnak a rezsicsökkentés ellen, legutóbb akkor hallatták a hangjukat, amikor a kormány az elszabadult piaci árak nyomán kénytelen volt az átlagfogyasztásnál meghúzni a rezsicsökkentett gáz és villany árát. Az ellenzék korábbi kormányfőjelöltje a kampány alatt azt is világossá tette, hogy eltörölnék a rezsicsökkentést teljes egészében.