Dömötör Csaba: A Tranzit a jobboldali közösségek egyik legfontosabb találkozási pontja

Dömötör Csaba, interjú, háború, válság, államtitkár, Unió, rezsicsökkentés
Vágólapra másolva!
Hamarosan kezdetét veszi Tihanyban a Tranzit Közéleti Évadnyitó és GondolatEXPO. A rendezvény hagyományteremtő céllal jött létre, ami  a jobb és baloldal közötti érdemi vita színtere. A Tranzit Garázsvitákon szerepel majd Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, aki Márki-Zay Péterrel, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökével vitázik; Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója Jámbor Andrással, a Párbeszéd országgyűlési képviselőjével, valamint Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára Hajnal Miklóssal, a Momentum országgyűlési képviselőjével vitázik. Az Origo a rendkívüli eseményről Dömtör Csabát, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkárát kérdezte.
Vágólapra másolva!

Ön, mint aki évek óta visszajáró vendég mit gondol miért hozták létre az eseményt? Hosszú távon milyen célt szolgál egy ilyen formabontó kezdeményezés?

D. Cs: Talán nem mindenki tudja, de a Tranzit-rendezvénysorozat már tizenhárom éves múltra tekinthet vissza, 2009-ben indult, és mostanra már a legnagyobb ilyen jellegű rendezvénysorozattá vált.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára Forrás: Földházi Árpád

A legfontosabb célja, hogy teret adjon a Magyarország jövőjével kapcsolatos együttgondolkodásnak és vitáknak.

Az idei Tranziton milyen események várhatóak? A korábbi évek eseményeiről mi a tapasztalata?

D. Cs: A csütörtökön kezdődő rendezvény a Tranzit most már hagyománnyá vált évadnyitója. A szervezők egyik legfontosabb tapasztalata az, hogy akkora az érdeklődés, hogy az évadnyitó a regisztráció meghirdetése után napokon belül teltházas lesz. Ez idén 1000-1500 résztvevőt jelent, aminek csak a tihanyi helyszín befogadóképessége szab határt. Ez nem csoda, mivel most is közel 100 előadó szólal majd fel a legkülönbözőbb közéleti témákban. Miniszterek, véleményvezérek, a kulturális élet képviselői.

Közel 100 előadó szólal majd fel a legkülönbözőbb közéleti témákban Forrás: Tranzit

Mit gondol miért mondható másnak ez a közéleti esemény, mint a többi jelenlegi rendezvény Magyarországon?

D. Cs: A magyar közéletet gyakran éri az a vád, hogy hiányoznak a viták az egyes politikai oldalak között. A Tranzit minden évben cáfolja ezt. A mostani évadnyitón is 6 olyan nagyobb vita lesz, amelyen kormánypárti és ellenzéki politikusok ütköztetik érveiket. Úgy tudom, jön Márki-Zay Péter is. Rétvári Bencével vitázik majd. Nagyon kíváncsi vagyok arra, miben látja az áprilisi eredmények tanulságait.

Az elmúlt évek tapasztalata alapján mennyire mozgatja meg a fiatalságot a rendezvény? Miért lenne fontos minél több fiatalt bevonni a közéleti véleménycserébe?

D. Cs: Makacsul tartják magukat egyes közhelyek a magyar politikában. Az egyik ilyen az, hogy a fiatalabb generációkat nem érdekli a politika. Én mindig az ellenkezőjét tapasztalom, és a Tranzit ezt is élből cáfolja.

Nagy az érdeklődés a rendezvény iránt, minden évben teltházas a hagyományteremtő esemény Forrás: Tranzit

Megalapításától kezdve nyitott volt a legfiatalabbak felé. Érdemes megnézni a tranzitos képeket vagy videókat. A rendezvényt szervező Kommentár Alapítvány fiataloknak szóló képzési programot is indított évekkel ezelőtt, szintén nagy érdeklődés mellett.

Mit gondol, el tudja érni a rendezvény a különböző politikai nézetek közeledését? Az elmúlt évek tapasztalatai alapján gondolja, hogy létezik egy közös nevező, egy nemzeti minimum a mai magyar politikában? Miért lenne erre szükség, ez meglátása szerint elképzelhető a közeljövőben?

D. Cs: Az egyetértés fontos, de csak akkor, ha jó célok mentén történik. A kormány és az ellenzék között ennek még nem sok jelét látjuk.

A garázsvitákon a jobboldali és a baloldali politikai nézetek eszmecseréje zajlik Forrás: Tranzit

Mi alacsonyan tartanánk az adókat, ők jó párat megemelnének. Társasági adót és jövedelemadót is, nem is beszélve az újakról, mint a dugódíj.

És akkor a külhoni magyarság támogatásának ügyéről és az uniós vitákról még nem is beszéltünk. Sok még a véleménykülönbség, és ennek jó oka van. Szóval, ha valaki nagykoalíciós hangulatot remél, szerintem ne a tranzitos vitáktól remélje.

Miért döntött úgy, hogy vitázni fog Hajnal Miklóssal, mit vár ettől a vitától? Mi lesz a téma?

Dömötör Csaba és Ujhelyi István tavalyi vitája Forrás: Tranzit

D. Cs: Röviden tudok válaszolni, azért, mert meghívtak, és van miről vitáznunk. A mi vitánk a többihez hasonlóan az ország helyzetéről és jövőjéről szól, tehát alighanem mindenről is lesz szó. Háborúról, békéről és gazdasági kilátásokról. Sokan kérdezik egyébként már most, hogy hol lehet majd követni ezeket a vitákat? Élőben a Facebookon, emellett a szervezők utólag is közzéteszik őket a Tranzit oldalain. Úgy tudom, a Hír TV is tudósít majd az eseményről.

A korábbi Tranzitokról felidézne néhány emlékezetes pillanatot? Az érdeklődők hogyan képzelhetik el a rendezvényt?

Hatalmas érdeklődés kíséri a meghívottak előadásait a Tranziton Forrás: Tranzit

D. Cs: Egy olyan eseményt képzeljenek el, amely mentes a protokolláris kötöttségektől, több száz kisebb-nagyobb beszélgetés rendezvénye ez. Jó pár évre visszatekintve sok mindent ad, ami fontos a közéletben, és azon túl is: szövetségeket, teljesítményt javító vitákat, országerősítő ötleteket, de leginkább: az összetartozás erejét.