Már összesen 64 majomhimlős embert találtak Magyarországon

Így fest egy majomhimlő fertőzésben szenvedő beteg keze, és egy közeli nézet a majomhimlő vírus részecskéiről - számítógépes illusztráci
Így fest egy majomhimlő fertőzésben szenvedő beteg keze, és egy közeli nézet a majomhimlő vírus részecskéiről - számítógépes illusztráció
Vágólapra másolva!
Újabb két embernél igazolt majomhimlő-fertőzést a Nemzeti Népegészségügyi Központ a 33. héten. Ezzel 64-re nőtt a magyarországi esetek száma.
Vágólapra másolva!

A két új beteg egy 22 és a egy 31 éves férfi. Állapotuk megfelelő, kórházi kezelés egyikük esetében sem szükséges; otthonukban tartózkodnak elkülönítve.

Így fest egy majomhimlő fertőzésben szenvedő beteg keze, és egy közeli nézet a majomhimlő vírus részecskéiről - számítógépes illusztráció Forrás: Science Photo Library via AFP/KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Kateryna Kon/Science Photo Libra

A területileg illetékes járványügyi hatóság valamennyi betegnél járványügyi vizsgálatot, ennek keretében kontaktkutatást végez - tették hozzá.

Az NNK korábban azt közölte, hogy a betegség általános, nem specifikus tünetekkel - lázzal, hidegrázással, izomfájdalommal, hátfájdalommal, fejfájással, fáradtsággal -, illetve a nyirokcsomók duzzanatával kezdődik, majd 1-3 nappal a bevezető tünetek után bőrkiütések jelennek meg.

A kiütések sok esetben először az arcon, majd a tenyéren és a talpon fordulnak elő, de megjelenhetnek a szájnyálkahártyán, a nemi szerveken és a végbél környékén is.