A kormány mindent megtesz azért, hogy hagyományos órarendben, a szokott módon felfűtött iskolákban, zavartalanul folyjon az oktatás az új tanévben. Ezt mondta a Belügyminisztérium köznevelésért felelős államtitkára az országos református tanévnyitón szombaton Hódmezővásárhelyen.

Maruzsa Zoltán hangsúlyozta, a tanulóknak az iskolában, a tanároknak a katedrán, a szülőknek a munkahelyükön van a helyük.

Ettől is függ, hogy megerősödve kerül-e ki az ország a még el nem múlt járványidőszakból, a háborús veszélyhelyzetből és az energiaválságból"

- tette hozzá.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy erősíteni kell a református pedagógusképzést, és az állami iskolákban is vonzóvá kell tenni a hitoktatást. Maruzsa Zoltán azt mondta, nehéz két éven van túl a köznevelés, olyan működési modelleket és módszereket kellett néhány nap alatt kidolgozni, amelyek korábban ismeretlenek voltak.

De a magyar köznevelés jól állta a sarat"

- jegyezte meg, majd kifejtette, a legutóbbi kompetenciamérés eredménye a 10. és a 8. osztályos diákok esetében nem mutatott különbséget az elmúlt öt év átlageredményéhez képest, a 6. osztályosoké pedig mindössze 1 százalékkal csökkent.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár egy korábbi felvételenForrás: MTI/Kovács Tamás

Az idei érettségi az elmúlt 15 év legjobb átlageredményét hozta, pedig akik most tettek vizsgát, azok összesen 9 hónapot digitális tanrendben tanultak"

- hangsúlyozta, hozzátéve, az ez évi Nemzetközi Diákolimpián pedig annyi érmet szereztek magyar tanulók, mint korábban soha.

Az államtitkár kiemelte, az oktatás célja nemcsak a test és a szellem ápolása, hanem a lélek fejlesztése is, ez utóbbiban az egyházi oktatási intézmények véleménye szerint jobban teljesítenek.

Bruckner László, a Református Oktatási Szolgálat főigazgatója úgy fogalmazott, a református oktatási intézmények többlete nem a vallásban és nem a templomokban van.

Bennünk munkálkodik a hit"

- mondta.

Hódmezővásárhelyen idén ünneplik a református köznevelés fennállásának tricentenáriumát Bethlen300 - Iskola a hazában címmel. Az országos tanévnyitó zászlós felvonulással kezdődött, amelyen több száz református oktatási intézmény képviselője vett részt. A menetet az MH. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhely Helyőrségi Zenekar vezette fel. Az ünnepi istentiszteletet Fekete Károly, a Tiszántúli Egyházkerület püspöke mutatta be. A rendezvényen átadták a Makkai Sándorról és Imre Sándorról elnevezett református köznevelési díjakat.