Balázs János: Valami páratlant tudtunk létrehozni a színpadon

Zenergia, MVM
Vágólapra másolva!
Ez a koncert az emberekért jött létre, az örömért, a zene ünnepléséért – mondta a Liszt- és Kossuth-díjas zongoraművész, Balázs János az Origónak adott interjúban az idei MVM ZENERGIA koncert kapcsán, amelyet augusztus 27-én rendezett meg az MVM az Erkel Színházban. A Virtuózok zsűritagja szerint a kultúra sokszínűségét bemutatva gondolták újra a klasszikus darabokat, amelyek íródhattak akár egy-két évszázada, vagy akár lehetnek frissek, mint Rúzsa Magdi dalai, mégis egyszerre szólnak idősekhez és fiatalokhoz egyaránt. Balázs János szerint a színpadon mindig különleges dolgok történnek, ezen a koncerten pedig olyan művészek léptek fel együtt, akik valóban értik egymást és a közönséget is.
Vágólapra másolva!

Miért volt különleges az MVM ZENERGIA idei koncertje, és miben nyújt többet, mint más, hasonló események?

Manapság egyre fontosabb, hogy a művészek nyitottak legyenek a világra. A rengeteg, ránk zúduló információ a zeneművészetre is hatással van: tágítanunk kell a kereteket, megteremtve a különböző fúziók lehetőségét. Nagy a szakadék a műfajok és azok képviselői között, sokszor nem is igazán ismerjük egymást, törekednünk kell azonban arra, hogy meglássuk és megértsük a másik gondolkodását, zenéjét, ezután pedig már össze tudunk kapcsolódni. A műfajok közötti kommunikáció hiánya korábban nem volt ennyire jellemző, hiszen Liszt Ferenc például sokat köszönhetett a népzenészeknek, a cigány zenészeknek, de ugyanez elmondható Ravelről is. Gershwin az afroamerikai jazzt, illetve a népi kultúrából jövő gospel zenét is tanulmányozta, bele is tudta szőni ezeket klasszikus zenei művészetébe.

Az MVM ZENERGIA koncert célja a kezdetektől fogva az, hogy különböző műfajok ötvözetéből hozzon létre valami újat, amit korábban nem láttak, nem hallottak a nézők. Óriási dolog, hogy az MVM számára ennyire kiemelt a kultúra támogatása.

Itt ráadásul valami olyan jön létre, ami megmozgatja a társadalmat, és így a fiatalokat is. Olyan produkciókat, olyan értékes látványelemeket tudunk prezentálni, amelyek a megszokottnál komplexebb élményt jelentenek a koncertlátogatóknak. A kezdeményezés persze nem öncélú, nem kívánjuk a klasszikus zenei darabokat „mindenféleképpen" valamilyen más módon bemutatni.

Az MVM ZENERGIA ezúttal is egyedülálló zenei élménnyel és látvánnyal várta az érdeklődőket. Idén a klasszikus zene, a könnyűzene, a magyar népdalok, a francia sanzonok, a jazz, a rock és a régi magyar filmslágerek világából jól ismert művek csendültek fel Rúzsa Magdi Máté Péter-díjas magyar énekesnő, dalszerző, Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, Liszt-, Prima, Junior Prima-díjas, érdemes művész és a Concerto Budapest előadásában, még sosem hallott átiratokban, fényfestés kíséretében Forrás: MVM Zrt.

Egyértelmű, hogy a klasszikus zenét igazán kedvelő korosztály valamivel idősebb, a könnyűzenét szeretők pedig általában fiatalabbak – a kettő között azonban meg kell találnunk a közös pontokat, és mi bízunk benne, hogy az MVM ZENERGIA is egy ilyen pont lehet.

Balázs János szerint fontos a fiatal tehetségek támogatása Fotó: Major Kata - Origo

Nevezhetjük ezt egy hídnak is? Hiszen itt a puszta zenei élményen felül valami talán az emberek lelkében is történik.

Mindenképpen. Aki eljön az MVM ZENERGIA koncertre, az tudja, hogy külön erre az alkalomra készült, különleges átiratokra, korábban együtt nem látott művészekre, illetve egy színpadon ritkán, vagy eddig inkább nem találkozó műfajokra számíthat. A zenei élményt a vizualitás is kiegészíti, hiszen a koncertet különleges fényfestés kísérte, tematikusan, művészeti szintre emelt hátteret adva az eseménynek. Emellett a koncert jótékonysági jellegét is ki kell emelnem: az MVM, mint minden évben, idén is a teljes jegybevételt jótékony célra ajánlotta fel.

Idén a Nem Adom Fel Alapítvány kapta meg ezt az összeget, amelyet a nézők szavazhattak meg a koncert előtti időszakban, összesen három szervezet közül.

Kik álltak veled idén a színpadon? Milyen zenéket hallhatott a közönség?

Idén rendkívüli párosításokkal készültünk, hiszen először az MVM ZENERGIA történetében egy szimfonikus zenekar, a Concerto Budapest kapott meghívást Keller András karmester vezetésével. Ők, illetve én is a klasszikus zenét képviseljük. Színpadra lépett ezen kívül Rúzsa Magdi, méltán népszerű és elismert énekesnő. Az már a próbák alatt kiderült, hogy nagyon jól működik a kémia a fellépők között, hiszen a zene – legyen az bármilyen műfajú is – egy tőről fakad, célja pedig az, hogy érzelmeket váltson ki a hallgatóból és az előadóból is. Ebben a kontextusban mindegy, hogy Liszt Ferencről, Edith Piafról, vagy Johannes Brahmsról beszélünk.

Balázs János, Keller András és Rúzsa Magdi a színpadon Forrás: MVM Zrt.

Az elmúlt években nőtt a klasszikus zene népszerűsége? A mostanihoz hasonló események mennyire nyújtanak segítséget a népszerűsítésben?

Az egyes műfajok népszerűsítésekor figyelembe kell vennünk, hogy az egyes csoportok elérési útja jelentősen megváltozott. Volt időszak, amikor, ha valaki egyszer szerepelt a televízióban, azonnal az egész ország megismerte, és rendkívül népszerűvé tudott válni, nemcsak az adott műfaj, de a konkrét előadó is.

A zenei műfajok fúziója, vagy éppen a 21. század eszközeit igénybe véve, a fényfestés is ilyen út, vagyis az MVM ZENERGIA nagyban támogatja a fiatalok elérését. Erre pedig szükség is van, hiszen a klasszikus zenei darabok éppen úgy képesek hatni egy tinédzserre, mint egy idősebb rajongóra.

Célunk, hogy Liszt és Bartók hazájában a fiatalok érintkezzenek az értékes zenével.

Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, Liszt-, Prima, Junior Prima-díjas és érdemes művész Forrás: Flatlight Creatives Kft/Kondella Misi Photography

Még az is lehet, hogy éppen ezért választja majd valaki ezt a pályát magának.

Előfordulhat, de természetesen nem kell mindenkinek klasszikus zenésznek lennie. Nem ez a cél, hanem az, hogy értő és érző embereket neveljünk. Ezt biztosítja a magaskultúra megismerése, amit egyébként már gyermekkorban el kellene kezdeni.

A koncertet Keller András Kossuth-, Liszt- és Bartók–Pásztory-díjas, érdemes művész vezényelte, míg az egyedi hangszerelés és zenei rendezés Szentpáli Roland többszörös nemzetközi versenygyőztes és Artisjus-díjas tubaművész, zeneszerző munkájának köszönhető. Az est műsorvezetője Bősze Ádám volt Forrás: MVM Zrt.

Tanárként és a Cziffra György Fesztiválon is a kezdetek óta ezt támogatom. Az MVM-nek kiemelten fontosak azok a kezdeményezések, amelyek a fiatalokat, illetve ezen belül a fiatal zenészeket támogatják. E körbe tartozik például a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriája, amely egy rendkívül nagy elismerés egy fiatal művésznek. Immár 7 éve az MVM ZENERGIA művészeti vezetője és szereplője lehetek, ráadásul ez az a koncert, amelyet a legjobban várok minden évben. Ez az esemény mindig más, és mindig jelen van benne az improvizáció. Mindig különleges dolgok történnek a színpadon, ráadásul különleges emberekkel, zenészekkel játszhatunk együtt, máshol, máskor nem hallható módon.