Rendkívül veszélyes kullancsfaj jelent meg Magyarországon

Ticks Environmental Issues diseases Animals Insects Tick Ticks Horizontal ENVIRONMENT
08 March 2022, Baden-Wuerttemberg, Stuttgart-Hohenheim: A staff member of the Institute of Zoology, Department of Parasitology, at the University of Hohenheim, shows a dead hairy Hyalomma. Photo: Marijan Murat/dpa (Photo by MARIJAN MURAT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
Egy rendkívül veszélyes kullancsfaj, a Hyalomma jelent meg Magyarországon - írja a Promotions.
Vágólapra másolva!

A klímaváltozás hatására megjelent Magyarországon egy új kullancsfajta, a Hyalomma, ami rengeteg kórokozót hordozhat, így akár a Krími-Kongói vérzéses lázat okozó vírust is.

Állatra, illetve emberre is rendkívül veszélyes.

Ennek a kullancsfajtának sok másikkal ellentétben a három átalakulási fázis során csupán két gazdára van szüksége, és nagyon gyorsan terjed, illetve szaporodik.

Hyalomma kullancs Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Marijan Murat

Úgy lehet felismerni a Hyalomma kullancsot, hogy a lábai sávozottak, vagyis csíkosak, a háti részük alja pedig barázdált. A formájuk ovális, a méretük pedig valamivel nagyobb, mint a Magyarországon már megszokott kullancsoké. A szemük fejlett, gyorsak, ráadásul képesek akár métereken át követni a kiszemelt áldozataikat, mielőtt lecsapnának, vagyis aktívan vadásznak.

Leginkább a testnyílások területén telepednek meg és egy nagyobb méretű gazdatesten akár 100 Hyalomma kullancs is élősködhet.