Összeomlott a német és a francia életszínvonal, megbukhat a német kancellár

Nosovice, 2022. július 20. Nagyfeszültségű távvezetékek egy elektromos alállomáson a kelet-csehországi Nosovicénél 2022. július 19-én alkonyatkor. Csehországban az infláció 12 hónapja folyamatosan gyorsul. A cseh gazdaságban 1993 decembere óta nem tapasztalt mértékű drágulás továbbra is az élelmiszer-, az energia- és az üzemanyagárak emelkedésén érhető tetten a leginkább. MTI/EPA/Martin Divisek
Vágólapra másolva!
A németek komoly bajban vannak, mert nem ahhoz szoktak, hogy a jövedelmük akár több mint felét, vagy nemsokára kétharmadát lakbérre, rezsire és élelmiszerre fordítsák – mondta Kiszelly Zoltán, a Századvég Alapítvány Politikai Elemzések Központjának igazgatója az Origónak adott interjúban az európai energiahelyzetről. A politológus szerint a háborús szankciók és ellenszankciók miatt most csökken az elérhető gáz mennyisége és nő az ára. Az igazgató kifejtette, mit terveznek a németek és a franciák, és miért szorul a hurok Olaf Scholz német kancellár nyaka körül.
Vágólapra másolva!

A végeláthatatlan magas infláció miatt folyamatosan csökkennek a reálbérek Németországban. A fizetések még kevesebbet érnek majd ősszel, mert tartósan emelkednek a fogyasztói árak. Ez mennyiben hat majd a németek által megszokott életszínvonalra, és mit idézhet elő gazdaságilag?

A németek nem ehhez szoktak, és nem ezt ígérték nekik. A szankciók kihirdetésénél a német politikusok azt mondták, hogy országuk és gazdaságuk felkészült a szankciókra. Ezt hallva sokan azt gondolták, hogy a 2014-es helyzethez hasonlóan lesznek ugyan szankciók, ám azok hatása a hétköznapokban minimálisan lesz csak érezhető. Ehhez képest

most egy enyhe télért imádkoznak, mivel még mindig ott tartanak, hogy vagy a lakosságnak jut gáz, vagy az iparnak. Hogy mindkettőnek jusson, szigorú takarékosságot rendeltek el.

A megugró élelmiszer- és energiaárak ráadásul mindenkit érintenek. A nagyvárosi lakbérek már régóta magasak voltak, ehhez járult most a magas rezsiköltség és a drága nagybevásárlás.

Kiszelly Zoltán szerint az egykeresős háztartások modellje is inog, főleg az idősek és a gyermeküket egyedül nevelők körében terjed a szegénység, ami az élelmiszerbankokhoz fordulók növekvő számában is megmutatkozik Forrás: Shutterstock/ Joni Hanebutt

A németek nem ahhoz szoktak, hogy a jövedelmük akár több mint felét, vagy nemsokára kétharmadát, lakbérre, rezsire és élelmiszerre fordítsák. Hiába keresnek sokan jól, ha most a nagyobb lakást kell kifűteni, vagy a nagyobb autót kell tele tankolni, nekik is meg kell fogni a pénzt.

Az egykeresős háztartások modellje is inog, főleg az idősek és a gyermeküket egyedül nevelők körében terjed a szegénység, ami az élelmiszerbankokhoz fordulók növekvő számában is megmutatkozik. A drága benzin és kerozin, illetve a gyenge euró miatt kevesebbet tudnak utazni is. Miközben az energiacégek akár 2-3 ezer eurós többletköltséget jeleznek előre a fűtési idényre, a politika néhány száz eurós kompenzációkat ad. Az előző 300 euróból ráadásul kimaradtak a nyugdíjasok és az egyetemisták.

Olaf Scholz német kancellár és Christian Bruch, a Siemens Energy német energetikai vállalat vezérigazgatója az Oroszországból Németországba földgázt szállító csővezeték, az Északi Áramlat 1 Kanadában megjavított turbinájával a Siemens mülheimi üzemében, 2022. augusztus 3-án Forrás: MTI/EPA/Sascha Steinbach

Olaf Scholz német kancellár szerint az Oroszország elleni szankciók működnek, és lehetetlennek tartja azt, hogy Németország kihátrálna az intézkedések mögül. Ez mit jelent a gyakorlatban? Hogyan értékelhető Scholz kijelentése?

Leginkább kincstári optimizmusként és előremenekülésként. Scholznak több okból is csak ezt lehet mondania.

Azt sem ismerheti be, hogy a szankciókkal „tüdőn lőtték" magukat, vagyis el kell búcsúzni az olcsó orosz energiára épülő, exportorientált német gazdasági modelltől, ami az elmúlt évtizedekben a németek jólétének záloga volt.

Kezdetben örültek, amikor Orbán Viktor kiharcolta a mentességet a vezetékes olajra, ám Lengyelországgal együtt önként lemondtak az orosz olajról, és most csak nehezen tudják azt Kelet-Németországban és Berlin környékén pótolni. A németek saját érdeküket európai érdekként adták el, ami a legtöbb uniós országnak eddig inkább kifizetődő volt. A szankciókkal ez is változik, Scholznak arra is figyelnie kell, hogy a szankciórezsim továbbra is európai szinten maradjon és lehetőleg egységes legyen, mivel a kivételt képező országok jól járnak.

A kancellár ellen több ügyben is vizsgálat zajlik, amelyek közül a CumEx korrupciós botrány a legveszélyesebb rá nézve.

Nagyfeszültségű távvezetékek egy elektromos alállomáson a kelet-csehországi Nosovicénél, 2022. július 19-én alkonyatkor Forrás: MTI/EPA/Martin Divisek

Még Hamburg főpolgármestere volt, amikor egy bankvezérrel tárgyalt, majd valamivel később a városi adóhatóság hagyta elévülni a bank egy 47 millió eurós adótartozását. A bank később 45 000 euróval támogatta a városi szocdemek pártkasszáját, akiknek Scholz volt akkor az elnöke. Ő „nem emlékszik" már arra, hogy pontosan miről is beszélt a bankvezérrel és – mint Ursula von der Leyen és a vakcinabeszerzés esetében – itt is töröltek több hivatali naptárbejegyzést.

A Der Spiegel szerint a villamos energia drágulása miatt elhalaszthatják az utolsó három németországi atomerőmű év végére tervezett leállítását. A tárcánál azonban máris mérlegelik, hogy miként lehet úgy módosítani az atomerőművek bezárásáról rendelkező törvényt, hogy az utolsó három erőmű a jogszabályban kijelölt határidő után is termelhessen áramot. Miért érdekes ez a hirtelen fordulat ezen a téren?

Amikor eldöntötték az atomerőművek lekapcsolását, a kieső erőművi kapacitást gázerőművekkel pótolták. Akkor olcsó volt a vezetékes orosz gáz, ráadásul épült az Északi Áramlat 2.

A háborús szankciók és ellenszankciók miatt most csökken az elérhető gáz mennyisége és nő az ára, így a megnövekedett fogyasztást gázerőművek biztosítanák, ami a mai áraknál se nem kifizetődő, se nem fenntartható.

Ráadásul hiába magas a német gáztározók telítettsége, ha az éves igénynek csak harmadát fedezi. Most egy éles vita van a szocdemek és a zöldek között. A szocdemek és a liberálisok az ipar védelmében akár két évvel is meghosszabbítanák az atomerőművek üzemidejét.

Minél tovább termelnek azok ugyanis áramot, annál kevesebb gázt kell áramtermelésre használni, és így marad például a vegyiparnak. A két év pedig elég az orosz gázról való leválásra.

A zöldek ideológiai okokból csak „kinyújtanák az atomüzemmódot", vagyis a tavasz végével lekapcsolnák az atomerőműveket. Az uránrudakat persze ugyanúgy Oroszországból kell vásárolni. Amennyiben meghosszabbítják az atomerőművek üzemidejét, úgy az atomenergia reneszánszában – korábbi döntéseikkel ellentétben – a német cégek is részt vehetnek. Különben mások, például a dél-koreaiak veszik át a helyüket a bővülő piacon.

A Gazprom orosz energetikai vállalat szerződéssel kapcsolatos nézeteltérések miatt keddtől csökkenti az Engie globális energiaszolgáltatónak szánt gáz mennyiségét, így a franciákhoz kevesebb gáz érkezik (az interjú elkészülte után a Gazprom teljesen leállította a gázszállítást az Északi Áramlaton - a szerk.). Milyen most a helyzet Franciaországban?

Franciaország különösen nehéz helyzetben van. Az 56 atomreaktor fele karbantartás, vagy a folyók alacsony vízszintje miatt elmaradó hűtővíz miatt áll, így ők is gázból nyernek áramot. A francia és belga atomerőművek nagy része bezárásra vár, ezért harcolta ki Macron elnök tavaly azt, hogy az atomenergiát is vegyék fel a Taxanómiába, így már lehet az atomiparba pénzt fektetni. Franciaország több okból is nagyon nehéz helyzetben van. Tavaly még egy francia turbinagyártó cégben ajánlottak részesedést a Roszatomnak és Szibériába küldték volna a kiégett fűtőrudakat újra dúsításra. Ha így folytatják, ezeket a terveket felül kell vizsgálniuk.

Emmanuel Macron próbálkozik, de komoly a baj Franciaországban is Forrás: Origo

Ráadásul az afrikai Maliban, egy korábbi francia gyarmaton és uránban gazdag országban a francia és német csapatokat az új oroszbarát kormány kiutasította, így ott is gyengül Párizs pozíciója.

Az átlag francia is azt látja, mint az átlag nyugat-európai, hogy az életszínvonal már nem stagnál, mint az eurózóna déli részének polgárainál a 2008-as válság óta, hanem egyenesen csökken. Ők sem ehhez szoktak, és hiába kedvezőbb délen az időjárás és kell kevesebbet fűteni, az üzemanyag- és az élelmiszerárak ott is megugrottak.