Szijjártó Péter: Abszurd az uniós gázársapka-javaslat

Szijjártó Péter
Vágólapra másolva!
Magyarország semmilyen módon nem támogatja az ársapka bevezetését, mert árnövekedést és ellátásbiztonsági kockázatot jelentene - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter elmondta: az uniós energiaügyi miniszterek rendkívüli tanácsülését a cseh elnökség hívta össze, ugyanis Európában kezd tarthatatlanná válni az energiahelyzet. A bizottság ötpontos javaslatának politikai vitája zajlott le az ülésen.

Ide tartozik a nem földgázt használó villamosenergia-termelők korlátozása, ez a földgáz és a villanyár elválasztását jelenti. A fosszilis energiahordozókra kivetett szolidaritási hozzájárulás Magyarországon az extraprofitadó révén megvalósult. A negyedik javaslat pedig az energiapiacok likviditási képességének javításáról szól.

Az ötödik javaslat az ársapka, amelyik az Unióba importálandó földgáz árát maximálná. A magyar álláspont szerint hazánk energiaellátása prioritásnak számít, így számunkra kritikus fontosságú az európai földgázpiac megfelelő működése.

Az Európai Bizottság energetikáért felelős biztosa el is ismerte, hogy ez egy politikai intézkedés, amitől nem várható árcsökkenés.

A Gazprom és az orosz kormány világosan kijelentette, hogy ársapka esetén nem fognak többet szállítani. Tehát az, hogy politikai alapon váljon meg a kontinens az orosz gáztól, az szankciónak minősül – hangsúlyozta Szijjártó Péter. Azért álcázzák ezt ársapkának, mert a szankciók elfogadásához egyhangúságra van szükség, ezt akarják most kikerülni.

Ha az orosz földgáz kiesik az európai piacról, az hazánk számára veszélyt jelent.

Ezt nem támogatjuk

Szijjártó Péter leszögezte: Magyarország nem támogatja az uniós ársapka bevezetését, mert az az árak emelkedéséhez és az ellátásbiztonság csorbulásához vezet. A szankciós politika kezdetén Brüsszel azt ígérte, hogy ezek működni fognak, ezzel szemben a háború nem állt meg, az energia nem lett olcsóbb.

Szijjártó Péter feltette a kérdést az Európai Bizottságnak, hogy meddig akarják folytatni ezt az önsorsrontó szankciós politikát, de választ nem kapott rá. "Az ársapka bevezetése tehát politikai döntés lenne, de nincs az a politikai ok, amiért veszélybe sodornánk Magyarország ellátásbiztonságát" – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter. Hozzátette: más tagországok is felszólaltak az ársapka ellen, összesen 9-en, tehát Magyarország nincs egyedül a véleményével. Hazánk földgázellátása stabil lábakon áll, míg Európában szemfényvesztés zajlik ebben a kérdésben.

A sikerjelentések arról szólnak, hogy a tározóik mennyire telítettek, azonban a lényeg nem ez, hanem hogy a kapacitások mennyiben tudják kielégíteni a fogyasztást.

Európában a betárolt földgázmennyiség az éves fogyasztás 22 százalékát tudja kielégíteni, míg a kívánalom 35 százalék lenne. Ennek a feltételnek 5 ország felel meg, bár igazából 3 olyan ország van csupán, amelyik önmagának tárol ilyen mennyiségű gázt: Csehország, Szlovákia és Magyarország. Hazánkban egész pontosan 38 százalék, ez Európában a harmadik legmagasabb adat.

A Gazprommal kötött megállapodás értelmében plusz mennyiség is érkezik Magyarországra, és ennek a mennyiségnek a 100 százaléka napról napra meg is érkezik – ismertette Szijjártó Péter. A hazánkba érkező földgáz 60 százaléka a déli vezetéken érkezik, ebből következik, hogy ha nem építettük volna meg a Török Áramlatot, nagyon nagy bajban lennénk.

A külügyminiszter hangsúlyozta: jó hír, hogy a magyar-román interkonnektor is fejlődik, azaz Románia felől is érkezhet majd földgáz, ez is hozzájárul majd hazánk energiabiztonságához.

Szijjártó Péter rámutatott, hogy a mai értekezleten döntés nem született a bizottsági javaslatokról, erre később kerül majd sor.