Csalás és pénzmosás gyanújával nyomozás indulhat a Márki-Zay Péter nevével fémjelzett Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) ellen – értesült a Magyar Nemzet.

A Magyar Hírlap szemléje szerint maga a baloldal közös miniszterelnök-jelöltje is elismerte, 1,8 milliárd forintnak megfelelő forrást kaptak az Action for Democracy nevű amerikai szervezettől, és ezt nyolcvanmillió forint híján el is költötték. Márki-Zay Péter ugyanakkor azt mondta, hogy szerinte a pénzt legálisan használták fel, ugyanis a Mindenki Magyarországa Mozgalom nem közvetlenül a pártokat finanszírozta, hanem megfogalmazásuk szerint általános felvilágosító kampányt tartottak.

Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász a Magyar Nemzetnek hangsúlyozta, hogy

a párttörvény értelmében a párt névtelen adományt, valamint külföldi szervezettől és nem magyar állampolgár természetes személytől vagyoni hozzájárulást nem fogadhat el.

Hozzátette, hogy a baloldali pártoknak azt kell igazolniuk, hogy az MMM részéről közvetve sem jutottak vagyoni előnyhöz, azaz nem kaptak a külföldről érkezett forrásból.

Mindezek tükrében csalás és pénzmosás miatt indulhat nyomozás a Márki-Zay Péter fémjelezte Mindenki Magyarországa Mozgalom amerikai finanszírozása ügyében

– tudta meg a lap.