Nézőpont: Továbbra is jelentős fölénnyel vezet a Fidesz a baloldal előtt

Vágólapra másolva!
Július óta hét százalékponttal, 47 százalékra csökkent a kormánypárt támogatottsága, de baloldali ellenzéke is gyengült a nyár során. Ha most vasárnap tartanának választásokat, azt a Fidesz jelentős előnnyel megnyerné - közölte a Nézőpont Intézet. 
Vágólapra másolva!

A választások után – a győzteshez húzás sokszorosan megfigyelt jelenségének megfelelően – még erősödött is a Fidesz támogatottsága. A hazai választók körében elért 52 százalékos eredménye júniusban 55, júliusban 54 százalékra emelkedett. A nyár során azonban fordulat állt be: augusztus utolsó napjaiban a kormánypárt a magyar választóknak csak a 47 százalékát tudhatta maga mögött, közülük is két százalékpontos csoport peremszavazónak tekinthető, azaz könnyen leszakítható.

Az elmúlt másfél hónapban bekövetkezett egyértelmű csökkenés oka elsősorban a nyugati szankciókra adott orosz válasz miatt emelkedő energiaárak lehetnek, valamint a hatásukra felpörgött infláció és a pesszimista fogyasztói hangulat.

Forrás: Origo

A kormánypárt baloldali ellenzéke nem tudott profitálni a Fidesz gyengüléséből, sőt a baloldal összesített támogatottsága is tovább kopott. A politikai piac egészének csökkenése figyelhető meg.

A Fidesz-tábort elhagyók bizonytalanok lettek, nem ellenzékiek. Ebbe a bizonytalan csoportba, amely immár 11 százalékra nőtt, az egyik pártlistára sem szavazó, de mégis aktív polgárok tartoznak. A tavasszal közös listát állító hat baloldali párt júliusban még a választók 17, augusztus végén csak 16 százalékát tudta megszólítani. A közös lista pártjainak tétlensége, a Karácsony Gergely nélküli Karácsony-párt láthatatlansága, valamint a Jobbik szétforgácsolódása mind-mind rontották a baloldal választási esélyeit. Egyedül a DK tudott, hibahatáron belül, egy százalékponttal erősödni (6 százalékpontra), amely nem is meglepő, mivel csak Gyurcsány tudta a nyilvánosságot a „készülést" emlegető üzeneteivel tematizálni nyáron. A DK-hoz hasonlóan a Mi Hazánk is 5-ről 6 százalékpontra erősödött - közölte a Nézőpont Intézet.

Jelenleg a baloldali ellenzéki pártok, még a pártpreferenciájukban bizonytalan, de a baloldali közös listát esetlegesen támogató választókkal együtt is csak legfeljebb 32 százalékos támogatottságot tudhatnak maguk mögött.

Ugyanakkor a baloldali ellenzéki pártokon belüli és közti viták miatt egy tavaszihoz hasonló közös lista felállítása most nem tűnik valószínűnek. E pártoknak nemcsak a kormányképessége, de az ellenzékképessége is megkérdőjeleződött az elmúlt hónapokban.