Nem kell fizetni a kerékpárszállításért a vonatokon a mobilitási héten

kerékpár, vonat, turizmus, Franciaország
France, Loire-Atlantique, Loire cycle route, Loire by bike, Nantes, The Loire ŕ Vélo train facilitates travel on the Loire ŕ Vélo route between Orléans and Le Croisic (Photo by AVENET Pascal / Hemis.fr / hemis.fr / Hemis via AFP)
Vágólapra másolva!
Díjmentesen szállíthatók a biciklik a vonatokon szeptember 22-ig, az úgynevezett mobilitási hét keretében. Ezt közölte a MÁV Zrt. szombat reggel.
Vágólapra másolva!

Azt írták, az ősz beköszöntével a kerékpárosoknak továbbra is ajánlott a legkedveltebb úti célok megközelítése vonattal, amihez "kiemelt kedvcsináló", hogy - a Technológiai és Ipari Minisztérium rendelete szerint - a MÁV-Start, a GYSEV és a MÁV-HÉV az Európai Mobilitási Héten díjmentes kerékpárszállítási lehetőséget biztosít utasainak az erre alkalmas hazai járatain.

A tájékoztatás szerint a díjmentes jegyek a pénztárakban, az automatákból és az online felületeken is megválthatók szombattól.

A 20 colos kerékátmérő feletti kerékpárok szállítása esetén kell megvásárolni a díjmentes kerékpárjegyet. Ha a vonat kerékpárhely-foglalással vehető igénybe, a vonatra szóló kerékpár-helyjegyet továbbra is szükséges megvásárolni - ismertette a MÁV és jelezte, hogy a szeptember 17-22. közötti időszakra elővételben megváltott kerékpár-jegyeket az utas kérésére kezelési költség levonása nélkül visszatérítik a MÁV-Start ügyfélszolgálatán keresztül.

- tudatták.

Forrás: Hemis via AFP/AVENET Pascal / Hemis.fr/Avenet Pascal / Hemis.Fr

A MÁV közleménye szerint

2022 első nyolc hónapjában mintegy 785 ezer kerékpárjegyet és bérletet vásároltak a vonattal utazó biciklisták,

a jegyek 43 százalékát már online felületen, azaz a MÁV applikáción vagy a megújult Elvirán keresztül váltották. Ez az elmúlt évek legjobb eredménye: 2019-ben 435 ezer, 2020-ban 491 ezer, tavaly pedig 631 ezer volt az eladott kerékpárjegyek vagy bérletek száma a januártól augusztusig tartó időszakban.