Bekapta egy nő kezét a bőrlehúzó a nagykőrösi baromfifeldolgozóban

mentő mentőkocsi mentőautó mentőszolgálat illusztráció
Vágólapra másolva!
Megsérült egy nő egy baromfifeldolgozó üzemben, mert a bőrlehúzógép összeroncsolta kézfejét. Most fejezték be a nagykőrösi rendőrök a két évvel ezelőtti munkahelyi balesetben indult nyomozást. 
Vágólapra másolva!

2020 június 30-án reggel egy nagykőrösi baromfifeldolgozó üzemben munka közben egy 46 éves, szabadszállási munkásnak

"bekapta" a jobb kézfejét az egyik bőrlehúzó gép.

Négy ujja és a kézfeje is súlyosan megsérült a nőnek,

akit sokkos állapotban vittek kórházba az azonnali elsősegélynyújtás és orvosi ellátás után.

A nyomozók szerint a munkaadók a felelősek a baleset miatt

Az ügyben a helyi rendőrök kezdtek nyomozni. A szakértők véleményére alapozva megállapították, hogy az áldozat külső munkaadója,

a 24 éves, szabadszállási R. Klaudia több ponton megszegte a munkavédelemi törvényt:

az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményei megvalósításának módját egyetlen írásos dokumentumban sem határozta meg, a foglalkozási szabályokat nem foglalta írásba, nem szabályozta le a munkavégzéssel kapcsolatos munkavédelmi intézkedések rendjét, nem készített munkavédelmi szabályzatot, a munkavédelmi szaktevékenység ellátására nem biztosított megfelelő képességgel rendelkező szakembert, nem végezte el a bőrlehúzó gép kockázatértékelését, nem vette figyelembe a nő a baleset időpontjában a hajnali, illetve reggeli fáradságát, balesetveszélyes gépen végeztetett munkát, nem gondoskodott figyelmeztető jelzések elhelyezéséről, valamint annak ellenére bízta meg munkavállalóját, hogy a bőrlehúzó gép nem rendelkezett kezelési utasítással.

A két felelősségre vont vezető a munkást hibáztatja

Ezek miatt a 24 éves nőt maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetéssel gyanústják. A kihallgatásán beismerő vallomást tett, de nyilatkozata szerint nem tudta, hogy azokról neki kellett volna gondoskodnia.

Szerinte a munkás a felelős és magának okozta a sérülést.

A nyomozók a szakértői vélemények alapján a baromfiüzem ügyvezetőjét, az 53 éves N. Pétert is maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetéssel gyanúsították meg. Védekezésében elmondta, hogy a munkás belenyúlt a gép mozgó alkatrészei közé, amit oktatása, valamint a gyakorlati tájékoztatás során határozottan megtiltottak neki. Azt állítota, hogy a bőrlehúzógép az üzembe helyezéskor, és a baleset idején is rendeltetésszerű használat mellett alkalmas volt a biztonságos üzemeltetésre. A Nagykőrösi Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya a 24 éves nővel valamint az 53 éves férfival szemben folytatott eljárást befejezte, az iratokat vádemelési javaslattal küldték el az illetékes ügyészeknek.