Vége a luxuséletnek: mobilokkal csaló dunántúli bűnbandát fogtak el - videó

Vágólapra másolva!
Többnapos akciót tartott a NAV, amelyveb egy olyan áfacsalásra szakosodott, mobiltelefonokkal kereskedő bűnszervezetet számoltak fel, amely több mint négymilliárd forint kárt okozott a költségvetésnek.
Vágólapra másolva!

Kuperczkó Adrienn, a szervezet dél-dunántúli bűnügyi igazgatóságának sajtóreferense azt közölte, hogy a banda tizenegy tagjával szemben üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt javasol vádemelést a NAV.

Így csaltak

A bűnözők nettó áron szerezték be a mobiltelefonokat Ausztriából néhány havonta cserélt, strómanok vezette bukócégek közvetítésével.

Mivel a bűnözők nem fizették meg a termékimport utáni áfát, nagyon kedvező áron tudták a telefonokat különböző nagykereskedések felé továbbértékesíteni.

Ráadásul a belföldi értékesítési láncolat végén pedig még az áthárított áfát is visszaigényelték.

Videón a bűnbanda felszámolása:

Azt is tudni, hogy az országba érkező árut alig egy nap alatt futtatták át a magyarországi cégláncolaton, és tovább is adták különböző EU-s tagországokba.

A NAV dél-dunántúli pénzügyi nyomozói az EUROPOL és az EUROJUST támogatásával számolták fel a hálózatot egy négy napon át tartó akció keretében.

A költségvetésnek okozott kár megtérítésére

mindeddig összesen több mint 2,5 milliárd forintnyi vagyont - egyebek mellett luxusautókat, ingatlanokat, üzletrészeket, bankszámlákat - zároltak,

155 millió forintnyi készpénzt foglaltak le, továbbá az akciónak köszönhetően egy több száz milliós jogosulatlan áfa-visszaigénylés kiutalását is megakadályozták.

- olvasható a közleményben, amely kitér arra: a 40 ezer oldalnyi nyomozati iratanyagot a napokban küldi meg a NAV a Baranya Megyei Főügyészségre.