Nem fizetett útdíjakat és bírságokat egy bűnbanda

Megkezdődik az M35 autópálya görbeházi csomópontjának a fejlesztése
Görbeháza, 2022. február 15. Drónnal készült képen az M3-as és az M35-ös autópálya görbeházi csomópontja 2022. február 15-én. Ezen a napon sajtótákoztatón jelentették be, hogy megépül az M35 autópálya Debrecen-Nyíregyháza és a Nyíregyháza-Debrecen csomóponti ága Görbeházánál. A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában, hazai forrásból valósul meg. A kivitelezést a ZEMPLÉNKŐ Kelet-magyarországi Építőipari Fővállalkozó és a Bányászati Kft. végzi, nettó 4 milliárd 889 millió forint értékben. A munka befejezése 2023 decemberére várható. MTI/Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Egy bűnbanda céghálót hozott létre, amihez több ezer autó tartozott. Ezekhez a kocsikhoz soha nem vettek autópálya matricát, és a bírságokat sem fizették ki. Ezzel több mint 2 milliárd forintos tartozást halmoztak fel.
Vágólapra másolva!

Úthasználati díjat és pótdíjat a fizetős utakra kell fizetni, azonban a céghálóba tartozó cégek tulajdonában lévő kocsik után ezt nem fizették be.

Ezeket a kocsikat sűrűn gyorshajtás miatt is megbüntették, valamint nem volt kötelező biztosításuk, és a teherautókra vonatkozó útdíjakat sem fizették be.

Képünk illusztráció Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Papíron sok ezer kocsi volt a cégek tulajdonában, de valós használóik eddig ismeretlenek.

Volt olyan cég, aminek több, mint 2 ezer kocsija volt.

A cégek ugyanahhoz a pár emberhez tartozó körhöz tartoztak. A banda tagjai ügyeltek arra, hogy a háttérben maradjanak. Egyes cégek ügyvezetője ingyen, vagy néhány ezer forintért vállalta a feladatot, valójában azonban semmit sem tudtak a cégről. Emiatt jelentős tartozásokat tudtak felhalmozni.

Az elmaradt befizetések a NAV adóhatósági végrehajtás útján, valamint az útdíjfizetési szolgáltató szedi be. Amennyiben ez nem sikerül, akkor a tartozás a költségvetésben jelenik meg hiányként.

Ennél azonban aggasztóbb, hogy olyan sofőrök közlekednek az autópályákon és az autóutakon, akiket nem riaszt el a gyorshajtásért kapható bírság, és nincs a kocsijukon biztosítás.

Az ügyészség felfigyelt erre a céghálóra, és a rendőrséggel együttműködve megkezdte a vizsgálatot. Az ügyészség nyomozást és cégbírósági eljárást javasol.