Magyarország az egyik legélhetőbb, és legbiztonságosabb hely a zsidók számára

Holokauszt Dokumentációs Központ, holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapja, holokauszt, emlékezés, emléknap, áldozatok
Budapest, 2022. január 27. Jakov Hadas-Handelsman izraeli nagykövet beszél a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapján tartott megemlékezésen a Holokauszt Dokumentációs Központban 2022. január 27-én. MTI/Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
Yacov Hadas-Handelsman, Izrael Állam magyarországi nagykövete a Heti Tv-nek beszélt a közelgő nagyünnepekről, és a két ország kapcsolatáról.
Vágólapra másolva!

Ros hásáná és jomkipur kapcsán a nagykövet elmondta, ez minden zsidó, minden izraeli számára kiemelkedő ünnep, az ősök hagyománya. Ami azért is fontos, mert nem csak a vallásosok életében kiemelkedő, ilyenkor mindenki számvetést készít. Az emberek meglátogatják egymást, sokat beszélgetnek egymással.

Yacov Hadas-Handelsman az 5782-es évet értékelve megjegyezte, mindenki számára váratlan volt az orosz-ukrán háború, ami mindenkit, így természetesen Izraelt is érintette. Feladat volt kimenekíteni, egyrészt a háborús területeken élő izraelieket, másrészt Izrael állam segítséget adott a hozzájuk érkező menekülteknek, legyenek azok zsidók vagy nem zsidók. Mind az izraeli külügyminisztérium, mind a háborús konfliktus szomszédságában lévő országokban működő izraeli nagykövetségek is sokat tettek a menekültek megsegítése érdekében. A háború, a menekültek kérdése nagyon sok energiát elvitt mindenkitől, nem beszélve arról, hogy mindeközben egy komoly gazdasági válság van kialakulóban. Ugyanakkor minden nehézség ellenére Magyarország és Izrael gazdasági kapcsolatai folyamatosan fejlődnek, aminek még a koronavírus járvány sem vetett gátat.

A nagykövet reményét fejezte ki abban, hogy a járvány lecsengésével visszatér az élet. Számos programot igyekeznek megvalósítani, amit a pandémia miatt kellett elhalasztani. Most már az idei Zsidó Kulturális Fesztivált is tudta támogatni a nagykövetség, és ez, ha minden igaz, folytatódni is fog. Voltak sportprojektek is, példának okáért az a kiállítás, amit a Puskás Aréna mellett állítottak fel. Ebben megmutatták a magyar zsidó sportolók munkásságát, azt hogy mi mindent tettek ezek a nagyszerű emberek Magyarországért. Mindezek mellett a tablókon szerepeltek például azok a magyar focisták is, akik a 90-es években játszottak Izraelben, sokat hozzátéve az izraeli labdarúgás fejlődéséhez. Nagyon sokan megnézték ezt a kiállítást, amelyik most hamarosan Debrecenben lesz majd látható. Az Izraelben focizó magyar labdarúgók kapcsán elmesélte Yacov Hadas-Handelsman, hogy a követség fogadást adott az izraeli úszóválogatott tiszteletére, amire meghívták többek között az egykori focistákat is. Érdekes volt látni, hogy a mai úszók milyen csodálattal tekintettek a magyar focistákra.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.