Új foglalkozást találtak maguknak a migránsok: sétáltatók lettek - írta meg a Ripost, miután megtudta, hogy már léteznek olyanok, akik csoportvezetőként hozzák át hazánkba a többieket. Idefelé még sétálnak, odafelé már "taxiznak" a rendőrökkel. 

Az Ásotthalmon élők „sétáltatóknak" nevezték el azokat, akik a migránscsoportokért szállítják át a szerb-magyar határon. A helyiek tudják kik ők, hiszen látszódnak a vadkamerák felvételén, de találkozhatnak velük élőben is. "Ezek a már tájékozott és gyakorlott illegális bevándorlók pontosan ismerik a határon húzódó kerítés minden négyzetcentiméterét, a bejáratott utakat, az Ásotthalom körüli erdőket, tudják, hogy mikor van váltás a kerítésnél, és hol érdemes támadni" - fogalmazott a lap.

Migránsok csoportját fogják el határőrök és rendőrök Ásotthalom külterületén, a Makkoshetesi erdő magyar oldalán, 2022 július 2-ánFotó: Szabó Gábor - Origo

A sétáltatók ugyanis - más migránsokkal ellentétben - nem bujkálnak a magyar hatóság emberei elől, éppen ellenkezőleg. Tulajdonképpen

ingyen taxiként használják a rendőrautókat.

A csoportokat kísérők tisztában vannak vele, hogy hazánkba ugyan még át kell gyalogolniuk, de visszafelé már nem kell sétálniuk. 

Leülnek egy kapu elé, vagy az 55-ös főúton lesétálnak az EDO benzinkútig, amit a rendőrök eleve a migránsok gyűjtőhelyének használnak, és elkiáltják magukat, hogy 'police, police!'. Akkor mi tárcsázzuk a 112-t, ők meg várják, hogy odaérjen a rendőr értük. Átviszik őket Szerbiába, ők meg már aznap este jönnek is vissza a következő csoporttal, és ez ellen nem is tud senki semmit tenni"

– mondta a lapnak az egyik ásotthalmi. A magyar rendőröknek törvényi kötelességük visszavinni a migránsokat Szerbiába, ha nem tudják őket embercsempészettel meggyanúsítani. Csak annyit tehetnek, hogy begyűjtik és átkísérik a sétáltatókat az Ideiglenes Biztonsági Határzár-kapun.