Most a veszélyhelyzet meghosszabbításáról hazudik a baloldal

ORBÁN Viktor; SEMJÉN Zsolt, ORBÁN Viktor,  Országgyűlés, Orbán Viktor,  Orbán Viktor miniszterelnök, Parlament, 2022.09.26.
Budapest, 2022. szeptember 26. Képviselők az Országgyűlés plenáris ülésén az őszi ülésszak nyitónapján 2022. szeptember 26-án. Középen Orbán Viktor miniszterelnök, a kormányfő mellett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (b). MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Kocsis Máté legújabb törvényjavaslata szerint legfeljebb 180 napra lehet meghirdetni a veszélyhelyzetet, ha ezt a kétharmados törvényt elfogadják. A baloldal ismét hazudik a javaslattal kapcsolatban. 
Vágólapra másolva!

Bár a szabályozás rögzíti, hogy Kormány ezt a jogkörét – a szükséges mértékben, az elérni kívánt céllal arányosan – kizárólag a veszélyhelyzet hatásainak megelőzése, illetve elhárítása céljából gyakorolhatja, azonban a veszélyhelyzet meghosszabbítására továbbra is időbeni megkötés nélkül, korlátlan lehetősége van az Országgyűlésnek.

Áttekintették az európai országok különleges jogrendi szabályozását, és megállapítást nyert, hogy több ország is időbeli korlátot állapít meg a veszélyhelyzet, illetve az annak megfeleltethető különleges jogrendi kategóriának az elrendelése és a meghosszabbítása tekintetében is. Erre, valamint arra figyelemmel, hogy veszélyhelyzet alatt az alapvető jogokat korlátozó intézkedések meghozatalára is lehetőség van – mint ahogyan ez a koronavírus-világjárvány alatt is történt – indokolt a veszélyhelyzet Országgyűlés általi meghosszabbítására időkorlát megállapítása.

Ezért született az a törvényjavaslat, hogy novembertől félévente hosszabbítható a veszélyhelyzet. Az erről szóló törvényjavaslatot Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője nyújtotta be az Országgyűlésben.

A törvényjavaslat indoklása szerint az új alkotmányos szabályok értelmében a kormány a szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, háborús helyzet vagy humanitárius katasztrófa, továbbá az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető súlyos esemény esetén, valamint ezek következményeinek az elhárítása érdekében veszélyhelyzetet hirdethet ki.

Időkorlátot kaphat a veszélyhelyzet az Országgyűléstől Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Ennek időtartama eddig legfeljebb 30 nap volt. Ezen változtatna a most benyújtott törvényjavaslat.

Ennek alapján a kormány

A baloldal természetesen ismételten hazudozásba kezdett a javaslat kapcsán, mert szerintük ezzel végtelen hosszúságú lesz a veszélyhelyzet. Ezzel szemben a valóság az az, hogy

Kocsis Máté javaslatának épp az a lényege, hogy 180 napos időkorlátot kap a veszélyhelyzet az Országgyűléstől, míg eddig nem volt hasonló rendelkezés a törvényben.

Hasonló időkorlátot alkalmaznak a veszélyhelyzet meghosszabbítása tekintetében például Olaszországban, Lettországban és Finnországban.