Kocsis Máté legújabb törvényjavaslata szerint legfeljebb 180 napra lehet meghirdetni a veszélyhelyzetet, ha ezt a kétharmados törvényt elfogadják. A baloldal ismét hazudik a javaslattal kapcsolatban. 

Bár a szabályozás rögzíti, hogy Kormány ezt a jogkörét – a szükséges mértékben, az elérni kívánt céllal arányosan – kizárólag a veszélyhelyzet hatásainak megelőzése, illetve elhárítása céljából gyakorolhatja, azonban a veszélyhelyzet meghosszabbítására továbbra is időbeni megkötés nélkül, korlátlan lehetősége van az Országgyűlésnek.

Áttekintették az európai országok különleges jogrendi szabályozását, és megállapítást nyert, hogy több ország is időbeli korlátot állapít meg a veszélyhelyzet, illetve az annak megfeleltethető különleges jogrendi kategóriának az elrendelése és a meghosszabbítása tekintetében is. Erre, valamint arra figyelemmel, hogy veszélyhelyzet alatt az alapvető jogokat korlátozó intézkedések meghozatalára is lehetőség van – mint ahogyan ez a koronavírus-világjárvány alatt is történt – indokolt a veszélyhelyzet Országgyűlés általi meghosszabbítására időkorlát megállapítása.

Ezért született az a törvényjavaslat, hogy novembertől félévente hosszabbítható a veszélyhelyzet. Az erről szóló törvényjavaslatot Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője nyújtotta be az Országgyűlésben.

A törvényjavaslat indoklása szerint az új alkotmányos szabályok értelmében a kormány a szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, háborús helyzet vagy humanitárius katasztrófa, továbbá az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető súlyos esemény esetén, valamint ezek következményeinek az elhárítása érdekében veszélyhelyzetet hirdethet ki.

Időkorlátot kaphat a veszélyhelyzet az OrszággyűléstőlForrás: MTI/Máthé Zoltán

Ennek időtartama eddig legfeljebb 30 nap volt. Ezen változtatna a most benyújtott törvényjavaslat.

Ennek alapján a kormány 2022. november 1-jei hatállyal a veszélyhelyzet 30 napon túli meghosszabbítására az Országgyűlés felhatalmazását alkalmanként legfeljebb 180 napra kérheti, azzal, hogy a felhatalmazás többször megadható.

A baloldal természetesen ismételten hazudozásba kezdett a javaslat kapcsán, mert szerintük ezzel végtelen hosszúságú lesz a veszélyhelyzet. Ezzel szemben a valóság az az, hogyKocsis Máté javaslatának épp az a lényege, hogy 180 napos időkorlátot kap a veszélyhelyzet az Országgyűléstől, míg eddig nem volt hasonló rendelkezés a törvényben.Hasonló időkorlátot alkalmaznak a veszélyhelyzet meghosszabbítása tekintetében például Olaszországban, Lettországban és Finnországban.