Szijjártó Péter: A paksi erőmű működése, így Magyarország energiaellátása továbbra is biztosított

Paksi Atomerőmű
A Paksi Atomerőmű. Napjainkban az atomerőmű a hazánkban megtermelt villamos energia több mint 50 százalékát biztosítja. Ha a reaktor hűtése megszűnik, bekvetkezik a zónaolvadás és ez katasztrofális következményekkel jár. Ez történt Fukushimában.
Vágólapra másolva!
A Paksi Atomerőmű megnyugtató, kiszámítható, biztos működése, ezáltal Magyarország energiaellátása továbbra is biztosított - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerda reggel a hivatalos Facebook-oldalán közzétett videóban.
Vágólapra másolva!

A miniszter közölte: mindkét szeptemberi fűtőelemszállítást abszolválni tudtuk, reggel megérkezett Paksra a második szeptemberi szállítmány is. Mint mondta, az orosz gyártó légi úton teljesítette a szállítást a szokásosnál ezúttal kicsit hosszabb útvonalon, kerülőúton, a balti és az észak-európai légtér használatával.

Itt, Magyarországon landolt a szállítmány és elszállították a Paksi Atomerőműbe, ahol hamarosan ezeket a fűtőelemeket fel tudják használni - mondta a miniszter a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, ahonnan

Kazahsztánba, a Türk Államok Szervezetének energiaminiszteri tanácsülésére utazik.

A videóban felidézte, hogy az Ukrajnában zajló háború és a brüsszeli szankciós intézkedések miatt jelentős energiaellátási válság alakult nemcsak Európában, hanem a világ egy jelentősebb részén.
Ez a válságos energiaellátási helyzet kiemeli az új partnerek keresésének szükségét és jelentőségét, ezért szerdán Kazahsztánban a Türk Államok Szervezetének energiaminiszteri tanácsülésén vesz részt.

A Paksi Atomerőmű a magyar villamosenergia-termelés felét, az ellátás egyharmadát tudja biztosítani Forrás: https://atomeromu.mvm.hu/

"A Türk Államok Szervezetének olyan országok is a tagjai, amelyek komoly energiaforrásokkal rendelkeznek, mint például Azerbajdzsán vagy Kazahsztán, és olyan országok is, amelyek fontos szállítási útvonalat jelentenek. Ilyen például Törökország" - mondta Szijjártó Péter.
Beszámolt arról: a kazah és az azeri kollégájával külön is tárgyal arról, hogy milyen új, a kaukázusi térségből vagy a közép-ázsiai térségből származó energiaforrások lehetnek közép- vagy hosszú távon számba vehetők az európai, azon belül is a közép-európai energiaellátási biztonság szempontjából.
Kiemelte: az is világos, hogy igazából azok vannak biztonságban, akik nagy mennyiségű saját energiaforrással rendelkeznek.

"Mi, magyarok is rendelkezünk saját energiaforrással a nukleáris energia következtében.

A Paksi Atomerőmű a magyar villamosenergia-termelés felét, az ellátás egyharmadát tudja biztosítani.

Az atomerőmű csak akkor működik, ha van nukleáris fűtőelem, ezért kritikus fontosságú, hogy fűtőelemből mindig megfelelő mennyiség álljon rendelkezésre" - fogalmazott Szijjártó Péter, érzékeltetve a fűtőelemszállítás fontosságát.

A külgazdasági és külügyminiszter a videóban elmondta azt is, hogy Kazahsztánból Thaiföldre utazik egy ENSZ-rendezvényre és kétoldalú tárgyalásokra.