A természetvédelem ügyét nem szabad politikai vagy ideológiai szempontból megközelíteni – hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a thaiföldi fenntarthatósági expón elmondott beszédében. Szijjártó Péter a Facebook-oldalára feltöltött videó alapján a Bangkokban tartott rendezvényen azt mondta, nem szabad hagyni, hogy politikai pártok vagy mozgalmak monopolizálják ezt az ügyet.

A zöld ügy kisajátítása ahhoz vezet, hogy elveszíti a hitelességét – hívta fel a figyelmet a magyar diplomácia vezetője, hozzátéve, hogy a zöld programok téren az országoknak teljesíteniük kell a vállalásaikat, kötelezettségeiket.

Szijjártó Péter úgy fogalmazott, büszkén áll az expó közönsége előtt, hiszen egy olyan országot képvisel, amely elsőként ratifikálta az Európai Unióban a párizsi megállapodást és hetedik volt a világon, amely törvénybe iktatta a klímasemlegesség elvét. Az utóbbi törvény megerősíti a nemzeti célokat: Magyarország 40 százalékkal szeretné csökkenteni szén-dioxid kibocsátását 2030-ig– ismertette külgazdasági és külügyminiszter.

Hozzátette: Magyarország azon országok közé tartozik, amelyek úgy tudták növelni a nemzeti összterméküket (GDP), hogy közben csökkentették a károsanyag-kibocsátásukat. Az ENSZ fenntarthatósági céljainak megvalósítása kapcsán megjegyezte, hogy Magyarország jelenleg a 21. helyen áll a nemzetek sorában. Figyelembe véve a jelenlegi európai energiaválságot, a zöld vállalásainkat és Magyarország földrajzi helyzetét is, számunkra a megoldás az atom- és a napenergia kombinációja lehet – vélte a miniszter.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: az atom- és a napenergia is függetlenné teheti és megvédheti az irracionális energiaár-változásoktól az adott országot. Magyarország 40 éve használ atomenergiát, amivel egyébként pozitív tapasztalatai vannak, mert ez olcsó, biztonságos és fenntartható – emelte ki, hozzátéve, ezért döntött úgy a kormány, hogy új atomerőművet építtet, ami a tervek szerint 2030-ra lehet készen. A napenergia kapcsán megjegyezte: fel kell gyorsítani az infrastruktúra kiépítését, ezért kínál támogatást erre a magyar állam a családoknak és ez jelentősen megemelte a napelemek iránti keresletet. Szólt arról is, hogy a kiállításon Magyarország is jelen van egy saját standdal, amely a napenergia és a vízügy innovációit mutatja be.

A magyar diplomácia vezetőjének a Thai Fenntarthatósági Expón elmondott beszéde alább hallgatható meg.

Szijjártó Péter Bangkokban találkozott Don Pramudwinai thai külügyminiszterrel is.