Elutasította a bíróság annak a férfinak és védőjének a perújítási kérelmét, aki megkéselt egy embert Budapesten, amiért 10 év fegyházbüntetést kapott.

2001 szeptemberében egy budai szállodában egy késsel megszúrta a recepcióst egy férfi, mert szólt a tulajdonosnak, hogy a támadó besurranó tolvaj. A férfi elmenekült.Évekig Mexikóban bujkált.

A most 44 éves, jogerős büntetését töltő késelőt a bíróság tavaly januárban emberölési kísérlet miatt 10 év fegyházbüntetésre ítélte. Július 12-én a férfi és a védője perújítást javasolt az ügyben, mivel egy

utólag készített magánszakértői vélemény szerint a férfinak beszűkült a tudata, a szállodában pedig rálőttek egy riasztó pisztollyal. Emiatt a késeléskor csak korlátozottan volt beszámítható, vagyis szerintük lényegesen enyhébb büntetés járna neki a tettéért.

illusztrációFotó: Csudai Sándor - Origo

Az ügyészi indítványban utalnak arra, hogy magánszakértői vélemény nem vehető figyelembe új bizonyítékként, az pedig jogerősen megállapított tény, hogy

a férfi nem azért szúrta meg a recepcióst, mert menekülni akart a szállodából, hanem azért, mert nem akarta, hogy hívják a rendőrséget.

Ezek alapján azt javasolták, hogy a bíróság utasítsa el a perújítást. A Fővárosi Ítélőtábla ezzel egyetértve elutasította a védői perújítási indítványt.