Majdnem a duplájára drágították Karácsonyék a Széna tér fejújítását

tüntetés, 2022.09.02., tanár, pedagógus, diák, oktatás, Szent István tér, Bazilika, Belügyminisztérium, Fővám tér, Budapest, Karácsony Gergely
Karácsony Gergely
Vágólapra másolva!
A korábban tervezett bruttó 750 millióról 1,3 milliárd forintra emelte a Karácsony Gergely által vezetett Fővárosi Önkormányzat a Széna tér felújításának összköltségét. Eredetileg 2021 végéig kellett volna befejezni a felújítást. A Lánchíd és a Blaha Lujza tér után itt is jelentős a drágulás, illetve késedelem tapasztalható.
Vágólapra másolva!

Újabb fővárosi beruházás, a Széna tér felújítása drágult jelentősen a Karácsony-érában, "köszönhetően" egy szerdán elfogadott közgyűlési határozatnakírja a Mandiner.

Karácsony Gergely Fotó: Polyák Attila - Origo

Ahogy a Lánchíd, illetve a Blaha Lujza téri projektekben, úgy a Széna tér rekonstrukciójának költségnövekedésében is szerepet játszott, hogy a 2019-es októberi önkormányzati választásokat követően

a Karácsony Gergely-féle városvezetés megakasztotta a korábban induló munkálatokat.

A Széna tér felújítását 2018. március 21-én jelentette be Tarlós István korábbi főpolgármester és a II. kerület volt polgármestere, Láng Zsolt. Sajtótájékoztatójukon azt ígérték, hogy egy év múlva, májusban kezdődhet a projekt, aminek befejezése 2019 vége lett volna esedékes. A tér megújítására két és fél milliárd forintot szántak, a terveket elkészítették.

2019 augusztusában el is indult tér felújítása többek között azzal, hogy megszüntették az ott működő autóbusz-végállomást, ám a választásokat követően elakadt a projekt, miután a baloldali városvezetés újratervezte a beruházást. Az új tervek három ütemről szólnak, ráadásul igencsak csökkentett műszaki tartalommal valósítják meg a tér rekonstrukcióját.

A Fővárosi Közgyűlés 2020 júniusi döntésében az MSZP-s Őrsi Gergely-féle II. kerületi önkormányzatot bízta meg a projekttel.

Őrsi Gergely, a II. kerület MSZP-s polgármestere Forrás: MTI/Illyés Tibor

A Fővárosi Önkormányzat először 750 millió forintnyi fejlesztési forrás biztosítását ígérte meg.

A felújításnak a főváros és a kerület megállapodása szerint 2021. december 31-én be kellett volna fejeződnie.

Nem így történt.

Tavaly októberben előbb módosították az egy évvel korábban kötött megállapodást, a projekt végét ekkor 2022. május 31-ben határozták meg; majd pár hónapra rá Őrsi már arról posztolt közösségi oldalán, hogy szeptember végén, azaz e hét pénteken befejeződnek a munkálatok.

Ehhez képest a Fővárosi Közgyűlés szerdán elfogadta Budapest és a II. kerület között létrejövő megállapodást, amiben a beruházás lezárását október 22-ére jelölték ki,

a projekt összköltsége pedig bruttó 1 milliárd 339 millió forintra módosult.

A Széna tér felújítása tehát közel két év alatt majdhogynem a duplájára emelkedett, de a rekonstrukció még nem zárult le.