"Ma Brüsszel úgy viselkedik, mint egy infantilis kamasz – hiába figyelmezteti az ember, hogy baj lesz a végén, tovább játszik a tűzzel" – ezt Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója mondta csütörtökön, az olasz fővárosban, Rómában megrendezett Italian Conservativism - "Európa, Identitás, Szabadság" című konferencián.

Szánthó szerint a múltat szándékosan eltörölni és meghaladni igyekvő európai elit politikai amnéziában szenved, elvesztette a nagyon is velünk élő történelmi konfliktusok kezeléséhez szükséges képességet és tudást.

"Ennek vagyunk szemtanúi az orosz agresszió szülte ukrajnai háború kapcsán is. Az energetikailag függőbeteg EU szankciókat vet ki a világ egyik legnagyobb energiaexportőrére, Oroszországra. Én úgy tudom, hogy szankciókat úgy szokás kivetni, hogy az jobban fájjon annak, akire kivetik, mint aki kiveti. De most láthatóan nem ez a helyzet" - hangsúlyozta a Központ főigazgatója, majd hozzátette:

"az agresszor Oroszországot nem sikerült térdre kényszeríteni, a béke egyre távolabb kerül, Európában viszont az elhibázott szankciók miatt egyre emelkedő energiaárak inflációs spirálhoz, azon keresztül gazdasági válsághoz vezetnek. Brüsszel a szankciós politikával így lényegében behozta a háború gazdasági hatásait az unióba".

Szánthó szerint

"ma Brüsszel úgy viselkedik, mint egy infantilis kamasz – hiába figyelmezteti az ember, hogy baj lesz a végén, tovább játszik a tűzzel"

- érzékeltette a közönséggel a helyzetet az Alapjogokért Központ vezetője.

Az olasz jobboldal seregszemléjén - melyet a Naziona Futura és a Fondaczione Tattarella think-tankek és a The European Conservative c. folyóirat szervezett - a Központ főigazgatója gratulált a múlt vasárnapi győzelemhez és utalt a győztes koalíciót már most érő brüsszeli fenyegetésekre: miközben folyamatosan demokráciáról beszélnek, egyes választások eredményét igyekeznek nem figyelembe venni, ha nekik nem tetsző eredmény születik. "Ezek szerint Brüsszel már olyan sok demokráciát exportált, hogy ott nem sok maradt belőle".

Az EU, vélte Szánthó, így egyszerre helyezi "intézményi és ideológiai nyomás alá" a tagállamokat, melynek eredményeként a döntéshozatalt kiszervezik uniós szintre és melynek végső célja az Európai Egyesült Államok létrehozása. A főigazgató szerint az a jobboldal feladata a jelenlegi helyzetben ezért az, "hogy egyszerre szolgálja a többséget és az igazságot". Majd kiemelte, "Az olasz, a magyar vagy a lengyel jobboldal összeszerveződése a maguk országaiban azt mutatja, hogy a konzervatívok képesek egyszerre erősek is lenni és az igazságot is képviselni. Az előttünk álló közös feladat pedig az, hogy ezt az összeszerveződést elérjük nemzetközi szinten is, hogy megvalósítsuk a liberálisok rémálmát: a nemzeti erők nemzetközi összefogását."

Az EU egyszerre helyezi "intézményi és ideológiai nyomás alá" a tagállamokat Szánthó Miklós szerintForrás: Alapjogokért Központ

Hozzátette: az Isten, haza, család értékközösségét olyan globális támadások érik, melyeket a jobboldal sehol sem tud kikerülni, ezért "józan ésszel, realista pragmatizmussal, de bátran és őszintén fel kell vennünk a harcot a nyílt társadalom hálózatával" - fogalmazott. Mindebben Szánthó Miklós szerint a magyar jobboldal az elmúlt 12 évben példát mutatott, többek között abban, hogy "nem szabad a liberálisok szabályai szerint játszani". "De a harc sikeres megvívásához nem csak igazság és erő, hanem társak is kellenek. Ezért most Olaszországra vetjük vigyázó szemünket" - mondta a római konferencia közönségének.

"Bízunk abban, hogy a New York Times-nak és a BBC-nek kivételesen igaza lesz: hogy az új olasz kormány miatt valóban aggódhatnak – aggódhat Brüsszel, aggódhat Soros György, aggódhatnak a rózsaszín kommunistákból liberálissá vedlett értelmiségiek",

majd hozzátette: "Mi nem aggódunk. Mi önökkel vagyunk".