Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára legfrissebb videójában elárulta, hogy mi az a kérdéskör, amely biztosan benne lesz a következő nemzeti konzultációban.

Indul a szankciókról szóló nemzeti konzultáció és felvetődik, hogy milyen kérdések lesznek benne – emelte ki az államtitkár.

A kérdőíven 7 kérdés lesz.

Ezek közül az egyik biztosan a gázszankciókra fog vonatkozni. Ennek az az oka, hogy a háború kirobbanása előtt még egyetértés volt abban, hogy az energiatitkai szektorra nem terjednek ki a szankciók. Brüsszelben azonban fokozatosan felülírták ezt.

A júniusban elfogadott olajszankciók mellett a gázra is ki akarják terjeszteni a korlátozó intézkedéseket.Júniusi döntés óta meredeken emelkednek a gázárak és ez magával vonzza az áram árának emelkedését is. Ez az áremelkedés sokkal nagyobb, mint ami közvetlenül a háború kirobbanása után volt tapasztalható. Ezek miatt európai szinten vállalkozások korlátozzák vagy állítják le a termelést, tovább emelkedik az infláció és minden országban drágulnak a rezsiszámlák.

Mindezek ellenére vannak akik azt mondják, hogy a szankciók működnek...

A magyar kormány álláspontja alapján a szankciók tönkreteszik a gazdaságot, ezért mielőbbi irányváltásra van szükség.

Ha sokan ki állunk ezen vélemény mellett, akkor el is tudjuk érni – fűzte hozzá Dömötör Csaba. Ezért biztat rá mindenkit a kormány, hogy vegyen részt a nemzeti konzultációban.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkárának videója alább tekinthető meg.