Hortay Olivér, a Századvég energetikai szakágának vezetője legújabb videójáben részletesen bemutatja, mi várható az uniós gázpiacon 2022-ben és 2023-ben. 

A háborút megelőző, 2021-es évben az Európai Unió éves gázfogyasztása csaknem 400 milliárd köbméter volt. Ennek kis részét, 54 milliárdot tudtunk magunk előállítani, a maradékot másoktól kellett beszereznünk. A legnagyobb beszállítónk Oroszország volt, ahonnan több mint 150 milliárd köbméter gázt vásároltunk, a maradékot pedig más országoktól szereztük be - hangzott el Hortay Olivér legújabb videójában. 

Mostanra úgy tűnik, hogy Európa szinte teljesen elveszítette legfontosabb beszállítóját. A tavalyi orosz import 20 százalékát biztosító Jamal vezeték a rubelben történő fizetés körüli vita miatt már tavasszal leállt. A Németországba érkező, Északi Áramlat 1-en, az olajembargó elfogadását követően Oroszország korlátozta, majd augusztus végére teljesen leállította a gázszállítást és a napokban történt robbanások miatt a szállítás jóidőre teljesen ellehetetlenül. A legfontosabb ukrán vezetéket pedig az orosz Gazprom – az ukrán tranzitdíjak körüli vita miatt – a napokban állíthatja le. Az egyetlen működő útvonal a tavaly átadott Török Áramlat marad, ami ugyan Magyarország szempontjából fontos, hiszen mi ezen keresztül vesszük a gáz nagyrészét, de túl kicsi ahhoz, hogy Európa helyzetén érdemben javíthasson - mondta Hortay Olivér. 

Az egyre mélyülő kereskedelmi konfliktusnak köszönhetően már az idei év vége is bizonytalanná vált. Európa saját kitermelését rövidtávon nem tudja érdemben bővíteni és, mivel az év első felében még vásároltunk orosz gázt, az éves orosz import megközelítőleg 50 milliárdra eshet vissza. A Nemzetközi Energiaügynökség úgy becsüli, hogy az infrastrukturális korlátok miatt az egyéb országoktól vásárolt gázt legfeljebb 225 milliárd köbméterre növekedhet, így idén a tavalyi mennyiség csupán 85 százaléka áll az EU rendelkezésére. Az tehát, hogy veszélybe kerül-e az ellátás, elsősorban az igények alakulásán múlik, amit nehezen előre jelezhető körülmények, például az időjárás vagy a közelgő válság hatásai befolyásolnak.

Hortay arról is beszélt, hogy ami még aggasztóbb, hogy a jelenlegi állás szerint a 2023-as év még az ideinél is nehezebb lehet. Ha továbbra is csak a Török Áramlaton tud majd az EU orosz gázt venni, az orosz import 30 milliárdra csökkenhet, amit az egyéb országokból beszerzett mennyiség – a továbbra is fennálló infrastrukturális korlátok miatt – csak részben tud majd pótolni. A közösség így még kiszolgáltatottabbá válik a külső hatásoknak. Emiatt az árak, továbbá az ellátáskorlátozás esélye még inkább megnövekszik majd.