Magyarország továbbra sem szállít fegyvereket az ukrán-orosz konfliktusba, ezért nem írta alá Novák Katalin államfő azt a nyilatkozatot, amit kilenc közép-európai ország jegyzett Ukrajna gyorsított NATO-felvételéről. A baloldali sajtónak megint nem sikerült szöveget értelmeznie. 

Kilenc európai ország, melyek korábban elítélték Putyin bejelentését a megszállt ukrán területek annexiójáról, most egy újabb közös nyilatkozatban jelezték, hogy maximálisan támogatják, hogy Ukrajna is a NATO tagja legyen. A közös nyilatkozatban Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia, Észak-Macedónia, Montenegró, Lengyelország, Románia és Szlovákia jelezte, hogy támogatják Ukrajnát, és szívesen látnák az országot a katonai szövetségben. 

Kiderült, miért nem írt alá Novák KatalinForrás: MTI/Máthé Zoltán

A baloldali propagandasajtó természetesen elkezdte támadni Novák Katalin magyar államfőt, hogy miért nem csatlakozott ehhez a kezdeményezéshez. A mindenhez is értő baloldali sajtó azonban nem olvasta el végig a nyilatkozatot. Abban többek között az szerepel, hogyarra ösztönözzük valamennyi szövetségesünket, hogy jelentősen növeljék az Ukrajnának nyújtott katonai támogatásukat.

Magyarország az orosz támadás kezdete óta határozottan képviseli azt, hogy nem szállít fegyvereket a térségbe, mivel azzal veszélybe sodorná a kárpátaljai magyarságot. Azzal, hogy Novák Katalin nem írta alá ezt a nyilatkozatot, az csupán azt jelenti, hogy Magyarország továbbra is tartja korábbi vállalását a fegyverszállításokat illetően. 

Szeptember 30-án, pénteken közleményt adott ki az ukrán elnöki hivatal: mint írják, az ukrán nemzetbiztonsági tanács aznapi ülése után úgy döntöttek, gyorsított eljárásban kérik Ukrajna felvételét a NATO-ba. A bejelentéseket alig pár perccel azután tették meg, hogy Moszkvában ünnepélyes keretek között pénteken Putyin orosz elnök bejelentette az Ukrajnától elfoglalt megyék – Herszon, Donyeck, Luhanszk és Zaporizzsja – Oroszországhoz csatolását.